De Block maakt neusspray 9 keer duurder
Foto: ss

Vanaf 1 januari worden ontstekingsremmende neussprays niet meer terugbetaald. Een middeltje als Nasonex wordt daardoor liefst negen keer duurder. Dat bericht Het Laatste Nieuws donderdag. Huisartsen vrezen dat patiënten sneller naar gevaarlijkere sprays zullen grijpen.

Wachtzalen van huisartsen zitten vol met patiënten met een verstopte neus. Zij krijgen vaak zogenaamde ‘nasale corticosteroïden’ voorgeschreven, zoals Nasonex, Flixonase Aqua of Avamys. Vanaf 1 januari heb je niet langer een voorschrift nodig voor deze medicijnen. Dat betekent ook dat je ze vanaf dan volledig uit eigen zak moet betalen. Voor een verpakking Nasonex, die je nu nog 1,05 euro kost, zal je dan 9,45 euro moeten neertellen. De maatregel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) moet de staatskas 15,3 miljoen euro opleveren. In 2014 werden er bijna 2 miljoen voorgeschreven sprays verkocht.

Dokter Steven Haesaert van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen is geen voorstander van de maatregel. Hij vreest dat patiënten sneller naar goedkopere maar gevaarlijkere varianten zullen grijpen, zoals Otrivine of Nasa Rhinathiol, die nu al vrij verkrijgbaar zijn.

De Algemene Pharmaceutische Bond ziet echter ook voordelen. ‘Je spaart een louter administratieve consultatie bij de arts uit. Dat maakt het voor de meeste patiënten inderdaad wat duurder, maar het wordt niet negen keer zo duur. Voor wie een voorschrift nodig heeft van de neus-keel-oorspecialist waar je 12 euro remgeld betaalt, wordt het zelfs goedkoper. En het medicijn wordt toegankelijker omdat er geen voorschrift meer nodig is. Apothekers kunnen zo ook beter ingrijpen bij overdreven gebruik van die gevaarlijkere ontzwellende neussprays. We kunnen mensen met een chronisch verstopte neus, bijvoorbeeld door allergie gepast voorthelpen en hoeven hen niet meer telkens naar de dokter te sturen.’, reageert Lieven Zwaenepoel.

Dat zegt ook Maggie De Block: 'Dit is in de eerste plaats een gezondheidsmaatregel. Wij willen dat mensen vaker deze doeltreffende, minder schadelijke neussprays gebruiken. Daarom heb ik deze maatregel op basis van wetenschappelijk advies genomen', klinkt het.