Vluchtelingen vluchten weg uit Wallonië
Foto: Photo News

Meer dan een derde van de erkende vluchtelingen die in Wallonië arriveerden, is intussen naar Vlaanderen ­of naar Brussel verhuisd.

Aankomen als asielzoeker in Wallonië, maar eenmaal erkend als vluchteling zo snel mogelijk naar Vlaanderen. Meer dan een derde van alle ­erkende vluchtelingen in Wallonië vertrok het afgelopen jaar naar Vlaanderen of Brussel. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap ­Integratie & Inburgering.

De voornaamste reden: centrumsteden als Brussel, Antwerpen of Gent zijn sterke aantrekkingspolen voor vluchtelingen. Niet alleen voor vluchtelingen uit Wallonië, maar ook uit Limburg en kleinere Vlaamse steden.

Destination: Antwerp

In Vlaanderen steekt Antwerpen erbovenuit. Het aantal erkende vluchtelingen groeide er in anderhalf jaar tijd van 739 tot 3.083. Voor sommigen, zoals Achmed, loopt dat goed af. Maar voor velen begint een ellendige zoektocht naar een goede, betaalbare woning en werk.

‘Ze zijn in een grote stad vooral op zoek naar een netwerk van gelijkgezinden’, zegt ­Michael Lescroart, woordvoerder van de Antwerpse OCMW-voorzitter Fons Duchateau. ‘Bij mensenhandelaars die hen naar België sturen, krijgen ze ook vaak te horen dat Antwerp hun destination is. Het probleem is dat ze hier vooral in een netwerk van armoede terechtkomen.’

VDAB, de Vlaamse arbeidsbemiddelaar, geeft aan dat de erkende vluchtelingen beter een nieuw leven proberen op te bouwen in de kleinere Vlaamse steden en gemeenten.