Vonnis in zaak-Erdogan tegen Duitse komiek in februari

In het Duitse Hamburg is vandaag het proces begonnen dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft aangespannen tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann. Een uitspraak wordt pas begin volgend jaar verwacht.

De Duitse radio- en tv-presentator Jan Böhmermann stak eind maart in zijn satirische programma Neo Magazin Royale behoorlijk de draak met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan door op de openbare omroep ZDF een gedicht voor te lezen waarin hij de Turkse president onder meer beschuldigde van ‘seksuele betrekkingen met geiten en schapen’ en vrouwen- en kindermishandeling.

Hij reageerde daarmee op een mediarelletje rond Erdogan dat zich een paar dagen eerder had afgespeeld. Toen de tv-zender NDR met het satirisch liedje ‘Erdowie, Erdowo, Erdogan’ Erdogans (mensenrechten)beleid en zijn persoon onder vuur had genomen, liet de Turkse president de Duitse ambassadeur op het matje roepen omdat hij zich beledigd voelde. Met zijn gedicht wilde de komiek naar eigen zeggen uitleggen wat in Duitsland gezegd mag worden en wat niet gezegd mag worden.

Erdogan – en met hem half Turkije en bijna alle Turken in Duitsland – konden er niet mee lachen. De Turkse overheid diende een formele strafklacht in tegen Böhmermann. De klacht was gebaseerd op een obscuur artikel uit het Duitse strafrecht dat ‘belediging van een bevriend staatshoofd’ strafbaar stelt. Voor die beschuldiging werd de komiek onlangs vrijgepleit.

Maar daarnaast diende Erdogan nog een tweede klacht in. Hij wilde op die manier het gedicht en de verdere verspreiding ervan verbieden. Het is die zaak die vandaag door de rechter een eerste keer werd behandeld.

De rechter in Hamburg luisterde vandaag naar de argumenten van beide partijen. Christian Schertz, de advocaat van Böhmermann, voerde onder meer aan dat de komiek Erdogan niet persoonlijk in diskrediet wilde brengen, maar dat hij met de hulp van volledig overdreven beweringen wilde duidelijk maken wat in Duitsland onder de vrijheid van meningsuiting valt en wat niet.

De advocaat van Erdogan, Michael-Hubertus von Sprenger, voerde dan weer aan dat de menselijke waardigheid van zijn cliënt op een lasterlijke manier was geschonden met puberale beledigingen onder de gordel. ‘Onder het mom van kunst werden bijzonder zware beledigingen geuit’, klonk het onder meer.

Het vonnis wordt verwacht op 10 februari 2017.