VN-rapport vernietigend voor vredesmissie in Zuid-Soedan
Foto: Photo News

De VN-blauwhelmen in Zuid-Soedan hebben in juli ‘chaotisch en inefficiënt’ gereageerd op het geweld in de hoofdstad Juba. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Verenigde Naties. Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft maatregelen beloofd.

In juli braken in Juba gevechten uit tussen de SPLA-troepen van president Salva Kiir en de rebellen die trouw zweren aan oud-vicepresident Riek Machar. Daarbij vielen minstens 300 doden. Tijdens het geweld werden burgers onderworpen aan ‘mensenrechtenovertredingen, waaronder moord, intimidatie, aanranding en marteling’, luidt het. De VN-vredesmissie ‘trad daar niet doeltreffend tegen op’.

‘Onmiddellijke vervanging’

Het rapport stelt onder meer dat de vredesmissie niet door een verenigde militaire leiding werd aangevoerd. ‘Dat resulteerde in meerdere en soms tegenstrijdige bevelen aan de vier troepencontingenten uit China, Ethiopië, Nepal en India’, luidt het. Daarnaast wordt de vredesmissie ook ‘een gebrek aan voorbereiding’ en ‘risico-aversie’ verweten.

In een reactie laat secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon weten de aanbevelingen van het rapport te zullen bestuderen en te implementeren. Hij heeft daarnaast om de ‘onmiddellijke vervanging’ gevraagd van de Keniaanse bevelhebber van de missie, generaal Johnson Mogoa Kimani Ondieki.

In Zuid-Soedan zijn ongeveer 13.500 blauwhelmen gestationeerd. In augustus besliste de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om 4.000 extra manschappen te sturen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig