‘Bpost bereidt nieuw bod op PostNL voor’
Foto: vrs

Bpost bereidt opnieuw een bod voor om PostNL over te nemen. Dat meldt de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad op basis van een document dat het in handen kreeg. Een eerdere poging om PostNL over te nemen was mislukt.

Bpost zou zijn aanbod nu op zes cruciale punten hebben verbeterd, zo moet blijken uit het document dat door een vergissing van een pr-bureau in handen kwam van de Nederlandse zakenkrant. Zo zou Bpost een 'onvoorwaardelijke' garantie afgeven voor de pensioenen van huidige en voormalige medewerkers van PostNL.

Eerdere overnamegesprekken werden in mei nog stopgezet door het Nederlandse postbedrijf. Bpost zou toen tussen 5 en 6 euro per aandeel PostNL hebben geboden. Volgens het document heeft Bpost zijn biedprijs nu met een onbekend bedrag verhoogd. Het Belgische postbedrijf zou de overname voor de helft in contanten en voor de helft met eigen aandelen willen betalen.

'Eten of opgegeten worden'

Beide bedrijven willen tegenover Het Financieel Dagblad geen commentaar geven. ‘Wij gaan op geen enkel gerucht in de markt een antwoord geven', klinkt het bij Bpost. 'PostNL herkent zich niet in dit bericht', aldus een woordvoerder. 'Verder hebben we geen commentaar.'

De vakbonden bij Bpost reageren niet verbaasd. 'Het was van begin af aan duidelijk dat dit dossier nog wel eens op tafel zou komen. Het is in deze markt een kwestie van eten of opgegeten worden', aldus ACOD Post.

Het aandeel van PostNL schoot door het nieuws de hoogte in, terwijl dat van Bpost lichtjes in het rood staat.

Labille

Een belangrijke - zo niet de belangrijkste - reden voor het afspringen van de onderhandelingen in mei waren uitspraken van voormalig minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS). Die lekte het nieuws dat BPost overnameplannen had, waarop de aandelen van beide bedrijven tijdelijk geschrapt werden. Enkele dagen later sprong de deal af. Huidig minister van Overheidsbedrijven Alexander De Croo (Open Vld) en N-VA-voorzitter Bart De Wever verweten Labille verantwoordelijk te zijn voor het afspringen van de fusie. Labille noemde die beschuldigingen 'weinig ernstig'.

Koen Van Gerven, ceo van Bpost, duidde toen echter geen schuldigen aan. ‘Het fusiedocument was 70 pagina’s dik. Je hebt maar een akkoord als er over alles een akkoord is', klonk het.

Als de fusie ditmaal wel doorgaat, zou het vierde grootste postbedrijf van Europa ontstaan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig