Pfizer voldoet eens niet aan verwachtingen
Foto: AP

De Amerikaanse farmaceut Pfizer heeft afgelopen kwartaal minder winst gemaakt dan waar door de bank genomen rekening mee werd gehouden. Onder meer de verkopen van enkele belangrijke medicijnen van Pfizer, waaronder pijnstiller Lyrica, stelden teleur.

Voor Pfizer resteerde een winst voor eenmalige posten van 3,7 miljard dollar. Voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2013 voldeed Pfizer daarmee niet aan de gemiddelde marktverwachting. Netto bleef onder de streep 1,3 miljard dollar over, hetgeen een daling betekende ten opzichte van de winst van 2,1 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Het bedrijf zag de omzet in het derde kwartaal oplopen tot 13 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarbij werd het bedrijf geholpen door de miljardenovername van branchegenoot Hospira vorig jaar. Zonder het Hospira-effect viel de omzet 1 procent hoger uit.

Voor het hele jaar scherpte Pfizer de winst- en omzetverwachting aan. De omzet zal daarbij naar verwachting uitkomen tussen de 52 miljard en 53 miljard dollar, hetgeen aan de bovenkant is van de eerder afgegeven bandbreedte. Bij de winst voor eenmalige posten werd de verwachting juist naar de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte aangescherpt. Per aandeel zal naar verwachting nu een winst van 2,28 tot 2,43 dollar worden geboekt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig