We stonden afgelopen maand massaal in de file

Net als de voorbije jaren was oktober opnieuw de maand met de langste files. Op werkdagen stond er gemiddeld 171 kilometer file op de Vlaamse snelwegen, zo blijkt dinsdag uit berekeningen van het Vlaams Verkeerscentrum.

Er stond de voorbije maand iets minder file dan in oktober vorig jaar (gemiddeld 178 kilometer), maar wel een pak meer dan in september (141 kilometer).

'De cijfers bewijzen dat elk jaar de drukte op de wegen vanaf eind september, begin oktober weer opspeelt na de zomervakantie', zegt Peter Bruyninckx, de woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. 'Oktober is de maand waarin alles weer op volle toeren draait. Daarbij komt het herfstweer.'

De zwaarste avondspits van de maand (op dinsdag 18 oktober) was niet toevallig het gevolg van regenval, die leidde tot een aantal ongevallen.

Tot en met oktober stond er dit jaar gemiddeld 141 kilometer file op werkdagen. In heel 2015 was dat 136 kilometer.

Oktober kende dan wel de langste files, de maand komt pas op de derde plaats als je kijkt naar de filezwaarte (ook rekening houdend met de duur van de file). Op dat vlak scoren mei en juni nog hoger.

De voorbije jaren namen de filelengte en -zwaarte stelselmatig toe. Files zijn dus langer en ze raken minder snel opgelost.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig