'We zullen juridisch alle middelen uitputten om dit tegen te houden.' Zo reageert Theo Francken, staatssecretaris voor Migratie en Asiel (N-VA), op de stappen die door een Belgische familie worden ondernemen om een visum te bezorgen aan een Syrisch gezin dat in Aleppo verblijft. Een rechter had de staatssecretaris veroordeeld tot een dwangsom van 4.000 euro per dag dat het visum werd geweigerd.

De Belgische familie wil het Syrische gezin opvangen en probeert via gerechtelijke weg het visum aan de Syriërs te bezorgen, maar Francken weigert dit. Ook nadat een deurwaarder zich maandag had aangemeld bij zijn diensten en bij die van Binnenlandse Zaken met de bedoeling de dwangsommen desnoods te innen via de verkoop van de imboedel van diensten van de staatssecretaris.

'We gaan de poort echt niet wagenwijd openzetten', zegt hij aan VTM NIEUWS. 'Ik ben verkozen om het algemeen belang te dienen en zal dit blijven doen. Ook al nemen ze alles mee, wij werken vastberaden verder.'

'Onze bevolking heeft zich al bijzonder gastvrij getoond tijdens de asielcrisis', voegt Francken er nog aan toe. 'We hebben dag en nacht gewerkt om deze crisis te managen en zijn hierin geslaagd. Ik zal niet toelaten dat dit wereldvreemd arrest ons opnieuw in een asielchoas stort. Ik zal mij blijven verzetten. Hier is geen enkel draagvlak voor bij de bevolking', besluit de staatssecretaris voor Migratie en Asiel.

Betaalt Francken niet binnen de 24 uur, dan kan de deurwaarder beslag leggen op de inboedel van zijn kabinet. Mieke Van den Broeck, de advocate van het gezin vindt de houding van Francken onbegrijpelijk. Ze is doodongerust, want er is al dagen geen contact meer met het Syrische gezin in Aleppo.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig