In Marokko zijn elf personen gearresteerd na de dood van een visverkoper. Hij werd voor het oog van de camera vermorzeld in een vuilniswagen na een incident met de Marokkaanse politie. Zijn dood bracht massale straatprotesten teweeg in grote steden van Marokko.

De 31-jarige Mouhcine Fikri werd vrijdagavond verpletterd door een vuilniswagen toen hij probeerde te voorkomen dat zijn door de politie in beslag genomen koopwaar vernietigd werd.

De smartphonebeelden van het tragische voorval werden verspreid via internet, en leidden tot grote verontwaardiging bij de bevolking. Over het hele land werd opgeroepen tot manifestaties. Velen menen dat Fikri werd aangepakt door de politie omdat hij het gebruikelijke smeergeld niet had willen betalen.

Koning Mohammed VI had opdracht gegeven de zaak te onderzoeken. Dinsdag maakten de autoriteiten bekend dat elf mensen werden opgepakt. Onder de elf bevinden zich twee 'gezagsdragers van de overheid, een afgevaardigde van de kustvissersvereniging, een diensthoofd van diezelfde vereniging en het diensthoofd van de plaatselijke veeartsenij-afdeling'. Zij worden beschuldigd van onvrijwillige doodslag en vervalsing van openbare documenten.

Herhaling

Het incident speelde zich af in havenstad Al Hoceima in de Rif, één van de armste regio’s van Marokko die ook een belangrijke rol speelde in de 20 februari-beweging, de Marokkaanse versie van de Arabische Lente, vijf jaar geleden. De Marokkaanse Vereniging voor de Mensenrechten (AMDH) waarschuwde al voor een mogelijke herhaling van het protest.

Het sterfgeval doet dan ook sterk denken aan dat van de Tunesische straatverkoper Mohammed Bouazizi, een directe aanleiding van de Arabische Lente in 2010.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig