Thomas Vanderveken mag droom waarmaken voor Canvas
Foto: Patrick Hattori

Thomas Vanderveken wordt binnenkort voor het eerst vader, maar er wacht hem nóg een grote uitdaging naast het vaderschap. Eind volgend jaar wil hij samen met Brussels Philharmonic het pianoconcerto van Edvard Grieg spelen, een aartsmoeilijk werk.

Thomas Vanderveken mag dan vooral bekend zijn als tv- en radiopresentator, in zijn diepste binnenste zit een muzikant. En die twee passies mag hij nu combineren voor een nieuwe televisieprogramma voor Canvas.

De televisiezender geeft hem de kans om een verloren droom in te halen: een pianoconcerto spelen samen met een groot orkest. Vanderveken, die al van zijn vijfde piano speelde, maakte zijn pianostudie aan het Koninklijk Conservatorium nooit af en dus bleef het altijd bij een droom. Voorlopig toch.

Eind 2017 krijgt hij de kans om een pianoconcerto van Edvard Grieg te spelen, samen met Brussels Philharmonic. Om die uitvoering tot een goed einde te brengen, volgt Vanderveken opnieuw pianoles. Hij heeft nog goed een jaar om zich voor te bereiden, want het moment suprême staat gepland op donderdagavond 7 december 2017.

Bij Van Gils & Gasten vertelde Vanderveken dat het gekozen werk aartsmoeilijk is. ‘Het is ver boven mijn niveau. Ik heb het gekozen omdat ik het graag wil spelen, maar ook juist omdat het onmogelijk is.’

Het hele proces wordt vastgelegd in een reeks van zes afleveringen die volgend jaar te zien zal zijn op Canvas. Vanderveken neemt de kijker ook mee in de wereld van de klassieke muziek en zal ook verschillende virtuozen bezoeken in en binnen- en buitenland. Maandagavond kreeg hij alvast wat tips van de Chinese pianovirtuoos Lang Lang.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig