Grond zakte tot wel zeventig centimeter bij aardbeving in Italië
Castelsantangelo sul Nera Foto: AP

Bij de aardbeving met magnitude 6,5 die Midden-Italië zondag trof, is op sommige plaatsen de grond 'tot wel zeventig centimeter' gezakt. Dat zegt het Italiaanse Instituut voor Geofysica en Vulkanologie (INGV) op basis van satellietbeelden.

Volgens de onderzoekers van het INGV en de Nationale Onderzoeksraad (CNR) leidde de beving tot de vervorming van de aardkorst in een gebied van 130 vierkante kilometer. Dicht bij het plaatsje Castelluccio, op zes kilometer van het epicentrum van de beving, bewoog de aarde zelfs tot zeventig centimeter op en neer. Dergelijke verzakkingen zijn 'eerder ongewoon', zeggen de onderzoekers. Tijdens vorige aardbevingen op 24 augustus (magnitude 6,0) en oktober 26 (5,4 en 5,9) werden pieken van 'slechts' 20 tot 25 centimeter gemeten.

Sinds de aardbeving van zondag werden al ongeveer 1.100 naschokken geregistreerd, waarvan 240 met een magnitude tussen 3 en 4, en 19 met een magnitude tussen 4 en 5. Dat blijkt uit gegevens van het INGV.

Bij de beving van zondag vielen geen gewonden, maar ze leidde wel tot heel wat schade. Door de opeenvolging van bevingen zitten volgens het grootste Italiaanse boerensyndicaat naar schatting 3.000 landbouwers op hun tandvlees. In de regio zijn vooral veeboeren actief: in totaal worden er ruim 100.000 dieren - vooral koeien, varkens en schapen - geteeld. De boerenvereniging vraagt dan ook om noodmaatregelen.

Opnieuw schade

Een nieuwe naschok heeft dinsdag in Italië opnieuw instortingen veroorzaakt. Volgens de Italiaanse aardbevingsautoriteiten had de nieuwe aardschok dinsdagochtend een sterkte van 4,7. Ook de burgemeester van het dorp Ussita, Marco Rinaldi, zei dat er nieuwe instortingen waren. ‘Het is een lijdensweg, het houdt niet op’, klonk het. Het dorp was zondag door de hevige beving met magnitude 6,5 verwoest.

Burgemeester Mauro Falcucci van het dorp Castelsantangelo sul Nera meldde eveneens nieuwe schade. ‘Hier stort alles in. En wat niet instort, is niet stabiel. Het dorp lijkt met de grond gelijkgemaakt.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig