Oktober was abnormaal koud
Foto: WILLY HUYS

De voorbije maand oktober werd er in Ukkel een gemiddelde temperatuur geregistreerd van 9,7 graden. Dat is abnormaal weinig voor een maand oktober, het 'normale' gemiddelde bedraagt immers 11,1 graden. Dat meldt het KMI woensdag.

Het lage gemiddelde is vooral het gevolg van de koude nachten. De minima bedroegen gemiddeld 6,3 graden, tegen 7,8 graden in een normale maand oktober. De dagtemperaturen waren daarentegen normaal: de gemiddelde maximumtemperatuur was 13,4 graden.

Het koudste moment van de maand was 6 oktober, toen het kwik in het Henegouwse Givry daalde tot -2 graden. In Kapelle-op-den-Bos werd op de 16de dan weer het hoogste maximum van oktober geregistreerd (22,1 graden).

Het KMI registreerde in oktober ook 'zeer abnormaal weinig wind'. De gemiddelde windsnelheid voor Ukkel bedroeg 2,9 meter per seconde (normaal is dat 3,7 m/s). Alleen in 2007 en 2015 lag de gemiddelde windsnelheid nog lager (2,7 m/s).

De overige parameters waren normaal voor een maand oktober. De zon scheen 108 uur en 49 minuten, er viel 50,7 mm neerslag en er waren zeven onweersdagen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig