Nederlandse overheid wil af van het begrip ‘allochtoon’
Foto: BELGA

De begrippen allochtoon en autochtoon mogen niet langer worden gebruikt door de Nederlandse overheid, zo vinden De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ‘De begrippen zijn stigmatiserend en niet meer nauwkeurig genoeg.’

De WRR en het CBS zien met onmiddellijke ingang af van het woordgebruik allochtoon en autochtoon, meldt de Nederlandse krant De Volkskrant. ‘De begrippen zijn niet langer precies genoeg en te stigmatiserend voor specifieke bevolkingsgroepen’, klinkt het in een rapport van de Raad.

‘De diversiteit en beweeglijkheid onder migranten is zo groot, dat het geen zin heeft over hen in generieke termen te spreken. In de top tien van geboortelanden van immigranten over 2015 staan Polen op één, Syriërs op twee en Duitsers op drie. Die hebben onderling weinig gemeenschappelijks, dus in de praktijk heb je er niets aan die allemaal allochtoon te noemen’, aldus de WRR.

Al speelt ook de negatieve klank van het woord allochtoon, destijds geïntroduceerd als neutraal begrip, een rol in die beslissing. De publicatie is formeel nog geen advies aan het kabinet, maar bepaalt wel de lijn in het woordgebruik van de Nederlandse overheid.

Voor het gehanteerde jargon komt geen alternatief in de plaats. ‘Als dat toch nodig is, bijvoorbeeld bij bevolkingsstatistieken, dan spreken we over inwoners met een migratieachtergrond en inwoners met een Nederlandse achtergrond. Ook kinderen van migranten kunnen vallen onder inwoners met een migratieachtergrond.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig