BP voelt lagere olieprijzen
Foto: EPA

De Britse oliemaatschappij BP zag zijn winst in het derde kwartaal bijna halveren ten opzichte van een jaar eerder. Het concern kampt nog altijd met de effecten van de lagere olieprijzen, en lagere marges op olieraffinage. Desondanks viel de winst hoger uit dan waar gemiddeld rekening mee werd gehouden.

De winst voor eenmalige posten en wijzigingen in de inventaris daalde tot 933 miljoen dollar tegen 1,8 miljard dollar een jaar eerder. Het betekende het negende kwartaal op rij dat BP zijn winst zag afkalven. De druk neemt toe op topman Bob Dudley om de uitgaven in toom te houden en bezittingen af te stoten zonder daarbij de toekomst van het concern in gevaar te brengen.

Vooralsnog zal BP, net zoals branchegenoten, moeten snijden in de uitgaven om zo dividenduitkeringen te kunnen handhaven. Ook als de olieprijzen weer zouden stijgen, is BP van plan vast te houden aan flinke kostenbesparingen. Het concern is aan het heronderhandelen over eerder afgesloten contracten, waarbij projecten minder groot en tegen lagere kosten gerealiseerd moeten worden.

De winst bij raffinage en verkoop daalden in de afgelopen drie maanden naar 1,4 miljard dollar, waar een jaar eerder 2,3 miljard dollar resteerde. De marges kwamen gemiddeld uit op 11,60 dollar per vat, hetgeen een daling betekende van 42 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Anders dan de exploratie- en productietak van BP heeft de raffinage lange tijd geprofiteerd van de malaise in de olie-industrie doordat de kostprijs voor ruwe olie daalde, terwijl de vraag naar brandstoffen steeg. Dat leidde echter tot stevige overproductie.

Net als veel branchegenoten heeft BP de hoop gevestigd op een akkoord eind november over de productiebeperking door Opec-landen om vraag en aanbod meer in balans te krijgen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig