Op de kortste vliegtuigverbinding ter wereld, een vlucht van twee minuten tussen twee afgelegen Britse eilanden, is maandag de miljoenste passagier in de bloemetjes gezet. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op zijn website.

De Schotse regionale luchtvaartmaatschappij Loganair voert sinds 1967 de verbinding uit tussen Westray en Papa Westray, twee van de Orkney Eilanden in Schotland. De vliegafstand bedraagt 2,7 kilometer. De vlucht duurt officieel twee minuten, maar bij een gunstige wind is het vliegtuig maar 47 seconden in de lucht. De route is door Guinness World Records erkend als kortste lijnvlucht ter wereld.

De miljoenste passagier was Anne Rendall, vliegende bankier bij Royal Bank of Scotland. Zij vloog al meer dan 10.000 keer mee, onderweg naar klanten om hun bankzaken te regelen.

‘De route is een juweel in ons netwerk en geniet wereldwijde bekendheid’, zei Loganair-directeur Jonathan Hinkles. ’Ze vormt een essentiële levenslijn voor de mensen van Orkney, omdat ze de verschillende eilanden met elkaar verbindt. De route wordt gebruikt door leerkrachten, dokters, politiemensen en leerlingen.’

De verbinding wordt uitgevoerd met een Islander-vliegtuig van Britten-Norman, waarin plaats is voor acht mensen.