China stelt nieuwste straaljager officieel voor
Foto: REUTERS

China heeft dinsdag zijn nieuwste straaljager voorgesteld. De J-20, een snel en zwaarbewapend gevechtsvliegtuig dat de radar kan ontwijken (stealth), moet het nieuwe symbool zijn van de groeiende militaire macht van Peking.

Tijdens de luchtshow van Zhuhai kliefden twee J-20’s door de lucht, na een acrobatische demonstratie van de Chinese luchtmacht. De presentatie van het toestel was pas op het laatste moment aangekondigd aan de toeschouwers.

Peking moderniseert het leger om de landsgrenzen beter te beschermen, maar ook om de claim op soevereiniteit in de Zuid-Chinese Zee te benadrukken. Verschillende buurlanden maken aanspraak op die zone.

De editie 2016 van het salon van Zhuhai is de grootste in de geschiedenis. Tijdens de show komen in China geproduceerde nieuwe gepantserde voertuigen, luchtafweersystemen, drones en jachtvliegtuigen aan bod. Het salon vindt om de twee jaar plaats en is ook een belangrijke ontmoetingsplaats voor de luchtvaartbedrijven die hun producten in China willen verkopen. Het salon is het enige in het land dat gewijd is aan de luchtvaart.

Het land moet naar verwachting de grootste markt ter wereld voor de luchtvaart worden in 2024, aldus de internationale vereniging voor luchtvaartmaatschappijen Iata.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig