Beste vriendin van Zuid-Koreaanse presidente opgepakt
Choi Soon Sil, de boezemvriendin van de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun Hye Foto: AFP

Choi Soon Sil, de boezemvriendin van de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun Hye, is maandag in ‘noodgevangenschap’ geplaatst na een urenlang verhoor over haar vermeende inmenging bij staatszaken.

De aanhouding gebeurde volgens Korea Herald zonder aanhoudingsbevel. Als ze vervolgd zou worden, is wel een formeel aanhoudingsbevel vereist, aldus de krant.

Onderzocht wordt of de 60-jarige Choi in beschuldiging moet worden gesteld van corruptie en het uitoefenen van ongeoorloofde invloed. Naar verluidt gaf Park Choi inzage in regeringsdocumenten en woog Choi ook op Parks beslissingen.

'Onvergeeflijke misdaad'

Toen Choi maandag aankwam op het bureau van de openbare aanklager toonde ze zich erg emotioneel en zei ze dat ze een ‘onvergeeflijke misdaad’ had begaan. Wat later zei haar advocaat dat dit een uitdrukking was van haar gevoelens, zonder wettelijke betekenis.

Park gaf toe sinds haar aantreden in 2013 regelmatig raad te hebben gevraagd aan Choi, en zei dat ze haar bijvoorbeeld op voorhand haar toespraken voorlegde.

Het schandaal heeft de politieke steun voor presidente Park doen afnemen. Zo kwamen zaterdag duizenden mensen de straat op om haar ontslag te eisen. In peilingen van afgelopen weekend genoot ze nog maar de steun van 17 procent van de Zuid-Koreaanse bevolking.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig