Canada wil 300.000 migranten opvangen
Minister van Immigratie John McCallum Foto: REUTERS

Canada wil volgend jaar 300.000 migranten binnenlaten. De bevolking veroudert, en nieuwkomers moeten dat probleem oplossen voor de liberale regering.

Vorig jaar had het land op 260.000 migranten gerekend, maar het werden er uiteindelijk 300.000 door de Syrische vluchtelingencrisis. Specialisten bevelen de regering zelfs aan om dat cijfer de komende vijf jaar nog te laten stijgen tot 450.000.

Minister van Immigratie John McCallum wil dat er in de eerste plaats meer economische migranten komen: geschoolde arbeiders, zorgverleners en zakenmensen. Die groep moet van 160.600 groeien naar 172.5000. Ongeveer 84.000 mensen zijn welkom via gezinshereniging, en daar bovenop wil het land nog eens 40.000 vluchtelingen opvangen.

De plannen zijn controversieel, want Canada kampt met hoge werkeloosheid. Maar toch is dit volgens de minister de manier om het land er terug bovenop te krijgen. 'Immigratie speelt een belangrijke rol in het behoud van de Canadese competitiviteit in de wereldeconomie omdat zo de veroudering van de eigen bevolking wordt gecompenseerd', aldus McCallum.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig