De ‘penismuur’ mag blijven

‘Als ik de penis nu weghaal, dan staat mijn muur binnen de kortste keren vol met veel lelijkere en vulgaire tags.’ Daarom laat de eigenaar van het Brusselse pand waarop een reuzegroot mannelijk geslachtsorgaan werd geschilderd, dat niet verwijderen.

Het was mysterie alom, eind september in Brussel. Van de ene dag op de andere verscheen op een gevel in de Parklaan in Sint-Gilis een enorme muurschildering van een mannelijk geslachtsorgaan. De artiest is tot op vandaag niet bekend.

De gemeente Sint-Gillis beloofde aanvankelijk de penis weg te halen en te vervangen door ‘minder choquerende’ kunst. Maar na protest van bewoners en beleidsmakers trok de gemeenteraad die belofte afgelopen donderdag weer in.

Het is daarmee aan de eigenaar van het beschilderde huis om te beslissen wat er met de penis gebeurt. En die is niet van plan hem te laten verwijderen, vertelt hij in een gesprek met de Brusselse nieuwswebsite Bruzz. ‘Ik heb daar natuurlijk nooit om gevraagd. Maar goed, hij is goed gemaakt, indrukwekkend zelfs, en niet plat pornografisch. Ik begrijp dat sommige mensen erdoor gechoqueerd zijn, maar ik zie veel meer positieve dan negatieve reacties. Dat soort street art hoort bij ons stedelijke landschap en het voorkomt lelijkere graffiti op mijn muur.’