België, een klein land met grootse cocktailbars
La Pharmacie Anglaise in Brussel

Als het op cocktails aankomt, is België lang niet meer het kneusje van de klas. Elke Vlaamse stad heeft intussen een kransje van topzaken, Brussel en Wallonië halen hun achterstand met rasse schreden in, en zelfs in de tussenliggende dorpen kun je tegenwoordig terecht voor een deskundig gemixt topdrankje.

Tekenend voor die snelle evolutie is de publicatie van The Belgian Cocktail Book, uitgegeven door Maison Ferrand. De spirits van deze Franse producent – Citadelle-gin, Plantation-rum en Pierre Ferrand-cognac – worden in de beste bars ter wereld geschonken. Elke hotspot (na Parijs volgden Duitsland, Londen, Singapore en New York) inspireerde Maison Ferrand tot het samenstellen van een cocktailboek.

Dat België in de voetsporen treedt van deze cocktailmekka’s, spreekt – no pun intended – boekdelen. ‘Belgen houden van lekker eten en drinken’, aldus Alexandre Gabriel, Master Blender van Maison Ferrand, ‘en na de goeie restaurants ontdekken ze nu ook de goeie cocktailbars’. Wij bekeken het aanbod en hebben voor u vijf belangrijke Belgische bars opgelijst, telkens vergezeld van een smakelijk cocktailrecept.

België, een klein land met grootse cocktailbars

Koks & Tales, Hasselt

Hasselt, dat in al zijn Limburgse gemoedelijkheid gezegend is met zoveel goeie restaurants én de beste dancing van het land, heeft er sinds twee jaar een goedbewaard geheim bij. Rob Biesmans, kok van opleiding maar bartender van roeping, ontvangt u graag in Koks & Tales, waar hij zijn gasten entertaint met smakelijke verhalen en dito cocktails. Een drankje dat je er zeker moet proeven? De Holy Pineapple Trinity. Ho, menne man.

Ingrediënten:

2 cl falernum (een zoete siroop, gemaakt met Plantation Overproof-rum)
1 cl triple sec (bijvoorbeeld Pierre Ferrand Dry Curacao)
1 cl Plantation Pineapple Rum
2 cl ananaspulp
2 cl citroensap
1 cl gembersiroop

Bereidingswijze:

Infuseer de falernum een week lang met een Queen Victoria-ananas. Giet het mengsel af. Vul een champagnecoupe met crushed ice. Voeg alle ingrediënten in een shaker, en schud die voor vijftien seconden. Leeg het champagneglas, en giet er de cocktail in af. Garneer het drankje met een gedroogd schijfje citroen.

Koks & Tales, Schrijnwerkersstraat 6, 3500 Hasselt

België, een klein land met grootse cocktailbars

Life Is Beautiful, Brussel

Het leven is inderdaad mooi als je van cocktails geniet in deze mooie Dansaertbar. Gastheer Harouna Saou, die met zijn Senegalese roots en Parijse afkomst bijzonder goed gedijt in de smeltkroes die Brussel heet, deinst er niet voor terug om af en toe de spons over zijn suggestiebord te halen. Maar geen nood: telkens opnieuw verzint hij originele mixdrankjes, die de herinnering aan vroegere lekkernijen met gemak doen vergeten. Op deze overheerlijke Negroni kun je gelukkig altijd rekenen.

Ingrediënten:

4 cl gin (bijvoorbeeld Citadelle Gin)
4 cl Campari
4 cl vermout (bijvoorbeeld Vermouth del Professor)
Sinaasappelschil als garnituur

Bereidingswijze:

Voeg de ingrediënten samen over blokken ijs, in een old-fashionedglas. Langzaam omroeren tot er voldoende verwatering plaatsvindt. Afwerken met een zeste van sinaasappel.

Life Is Beautiful, Dansaertstraat 161, 1000 Brussel

België, een klein land met grootse cocktailbars

Bijou, Antwerpen

Antwerpen beent Gent zo stilaan bij als cocktailhoofdstad van België – zeker als het op het aantal bars aankomt – en daar is de aanwezigheid van Ben Belmans niet vreemd aan. Belmans wordt algemeen beschouwd als de ‘Jedimeester van de Belgische barscène’, omdat hij met zijn gul verspreide kennis de helft van de bartenders in dit boek op de juiste weg hielp. Eerder dit jaar opende hij Bijou, samen met young padawan Dieter Van Roy. U proeft er cocktails in hun puurste vorm, gemaakt met de beste ingrediënten. Deze Ipanema Swizzle is er zo één van.

Ingrediënten:

3 cl cognac (bijvoorbeeld Pierre Ferrand 1840)
3 cl ongezoet passievruchtensap
2 cl simple syrup (een mengsel van 50% water en 50% suiker)
1 cl citroensap
3 cl ginger ale (bijvoorbeeld van East Imperial)

Bereidingswijze:

Voeg alle ingrediënten, behalve de ginger ale, in een dubbel old-fashionedglas (een compact lowballglas). Vul het glas voor de helft met crushed ice, en roer om met een lange lepel. Voeg er nog wat crushed ice bij, en de ginger ale. Omroeren met de lepel. Vul de rest van het glas met crushed ice. Garneren met een topje munt en een halve passievrucht.

Bijou, Graaf Van Egmontstraat 20, 2000 Antwerpen

België, een klein land met grootse cocktailbars

The Drifter, Gent

Hear ye, hear ye: ga een tropische cocktail proeven in The Drifter, nu het nog kan. Sinds bartender Tom Neijens met verve bewees dat ‘tropisch’ niet noodzakelijk ‘mierzoet’ hoeft te zijn, en daarmee een trouwe schare fans opbouwde, heeft deze Drifter zijn zinnen op een eigen bar in Mauritius gezet. Zo ver is het nog niet, maar voor alle zekerheid raden we je aan om nú (vanavond nog!) op een shortstay te gaan in Toms bontgekleurde tikibar. Probeer er deze Angry Bamboo.

Ingrediënten:

4,5 cl Plantation Pineapple Rum
2 cl Plantation St. Lucia 2004
1 cl triple sec (bijvoorbeeld Pierre Ferrand Dry Curacao)
2 koffielepels falernum (zoete siroop obv rum)
2 cl citroensap
1,5 cl kaneelsiroop
3 cl pompelmoessap
ananasblad, schijfje ananas en een orchidee als garnituur

Bereidingswijze:

Voeg de ingrediënten samen in een shaker, schud die goed door elkaar, en giet de cocktail af over ijsblokken in een tikimok.

The Drifter, Oudburg 47, 9000 Gent

België, een klein land met grootse cocktailbars

The Pharmacy, Knokke

Er staat geen maat op het talent en vooral op de werklust waarmee de Van Ongevalle-clan harten verovert in Knokke, en bij uitbreiding in België. Vader Jan zette de charge drie jaar geleden in, op de voet gevolgd door dochter Hannah en zoon Ran. Nu de jongste telg, Noa, de knepen van het vak leert, ga je écht je best moeten doen om te weerstaan aan de lokroep van The Pharmacy. Probeer deze This is Not a Beer als aperitief.

Ingrediënten:

5 cl cognac (bijvoorbeeld Pierre Ferrand 1840)
5 cl huisgemaakte kamille- en bergamotlimonade
1 cl Pekoe Ceylon-likeur
1 half eiwit
1 geut ginger ale

Bereidingswijze:

Dry shake (shaken met één ijsblokje) alle ingrediënten, zonder de ginger ale. Shake (mét ijsblokken) de cocktail nogmaals. Giet de cocktail af in een hoog highballglas. Aftoppen met de ginger ale.

The Pharmacy, Elizabetlaan 178, 8300 Knokke-Heist