IS zet opnieuw duizenden burgers in als menselijke schild in Mosoel
Deze man is het geweld in Bazwaia ontvlucht en levert zich over Foto: reuters
Om het Iraakse offensief tegen Mosoel tot stilstand te brengen, poogt terreurgroep Islamitische Staat (IS) opnieuw duizenden burgers in te zetten als menselijk schild. Door luchtaanvallen van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten kon de overbrenging van tot wel 25.000 burgers door IS naar Mosoel worden verhinderd, zo geven de Verenigde Naties dinsdag aan.

Volgens het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN probeerde IS de duizenden burgers tegen hun wil te transporteren van de zuidelijke voorstad Hamam al-Alil naar het IS-bolwerk Mosoel. 'Het merendeel van de vrachtwagens kon worden tegengehouden door luchtpatrouilles van de coalitie', zegt woordvoerster Ravina Shamdasani. De meeste moesten noodgedwongen terugkeren, maar een deel slaagde erin het stadje Abu Saif te bereiken.

Shamdasani gaf daarnaast aan dat IS-militanten zondag meer dan veertig voormalige Iraakse soldaten hadden gedood en hun lichamen in de Tigris hadden gegooid. In totaal werden sinds vorige week dinsdag al 296 oud-soldaten door IS geëxecuteerd.

Voor de bevelvoerder van de Iraakse contraterrorismedienst (CTS) is dinsdag de 'echte' veldslag om Mosoel te heroveren begonnen, nu de regeringstroepen aan de poorten van de stad staan. 'Dit is nu het begin van de echte bevrijding voor de stad Mosoel', verklaarde generaal Taleb Cheghati al-Kenani op de publieke zender Iraqiya. Ons uiteindelijk doel is Mosoel binnentrekken en bevrijden, aldus nog de Iraakse officier vanuit Gogjali, een dorp aan de oostelijke rand van Mosoel.

Daar zijn de Iraakse elitetroepen dinsdag gestart met een offensief. De eenheden hebben een televisiegebouw onder controle, zei een officier van de elitetroepen die anoniem wou blijven. Volgens een correspondent van de Koerdische zender Rudaw zijn er hevige gevechten in het dorpje.

Ontsnappingsroutes afgesneden

De Iraakse eerste minister Haider al-Abadi zei op een militaire luchtmachtbasis dat alle ontsnappingsroutes voor de duizenden jihadisten worden afgesneden. 'Als God het wil, zullen we kop van deze slang afhakken. Ze kunnen niet ontsnappen. Ze zullen zich moeten overgeven of sterven', zei hij in een toespraak die op de staatstelevisie werd uitgezonden.

Iraakse troepen en de Koerische Peshmerga zijn op 17 oktober begonnen met het offensief om Mosoel te bevrijden. Het doel van de hele operatie is echter niet Mosoel zelf, maar Tal Afar, om zo de bevoorradingslijn van IS af te snijden. Iraakse regeringstroepen en Koerdische peshmerga, samen 50.000 man sterk, krijgen de steun van de internationale coalitie tegen IS, die wordt aangevoerd door de Verenigde Staten. Daarnaast startten sjiitische milities ook een offensief vanuit het westen.

Klik op de kaart om haar te vergroten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig