‘Barroso schond Europese gedragscode niet’
Foto: EPA

Oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft met zijn werk voor de bank Goldman Sachs de ethische regels niet geschonden. Dat is de conclusie van het ethische comité van de Europese Commissie.

Barroso ligt al een tijdje stevig onder vuur omdat hij aan de slag is gegaan als voorzitter van een dochterfiliaal van de Amerikaanse bankgroep Goldman Sachs. Op vraag van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft het ethisch comité zich over het dossier gebogen.

‘Op basis van de informatie die door Barroso werd geleverd in een brief aan Commissievoorzitter Juncker en gezien de gedragscode voor commissarissen is er geen voldoende bewijs dat de integriteit is geschonden’, concludeert het comité.

Wel zegt het comité dat de oud-Commissievoorzitter onvoorzichtig is geweest. Hij had zich bewust moeten zijn dat zijn nieuwe job kritiek kon uitlokken en de reputatie van de EU kon schaden.

Het advies is niet-bindend. Het is nu aan de Commissie om te beslissen of ze juridische stappen tegen Barroso zal nemen.

Barroso heeft altijd volgehouden dat het volgens hem compleet gerechtvaardigd is om voor Goldman Sachs te werken. De Portugees, die behalve tien jaar president van de Commissie ook twee jaar premier van zijn land was, begrijpt niet dat een job bij Goldman Sachs automatisch vragen inzake integriteit oproept.

Sommige parlementsleden en activisten argumenteren dat Barroso het euroscepticisme voedt en stelden voor dat zijn pensioenuitkering opgeschort wordt zolang hij bij Goldman Sachs aan de slag is.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig