België promoot fiscale achterpoortjes en gebrek aan meerwaardebelasting bij de Chinezen
Premier Charles Michel ontmoet de Chinese president Xi Jinping. Foto: AFP

België heeft zijn fiscale achterpoortjes en gebrek aan meerwaardebelasting vurig verdedigd op het economisch forum België-China. Daar verzamelde maandag de helft van de belangrijkste beursgenoteerde Chinese bedrijven, in aanwezigheid van premier Charles Michel.

In aanwezigheid van premier Charles Michel hield Michele Ritondo, vertegenwoordigster van de overheidsdienst Financiën, een vurig pleidooi voor de Belgische fiscaliteit op het economisch forum België-China. Daar verzamelde maandag de helft van de belangrijkste beursgenoteerde Chinese bedrijven. De missie was dan ook duidelijk: hen overtuigen om in ons land te investeren.

Ritondo had het over alle fiscale achterpoortjes die België heeft om investeerders aan te trekken (dividendenaftrek, het fiscale regime voor pensioen- en innovatiefondsen...). Maar vooral de notionele-interestaftrek stond centraal. Ook herinnerde ze eraan dat België geen meerwaardebelasting heeft op aandelen.

Onder vuur van Europa

De presentatie is opmerkelijk want minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) werkt momenteel aan een verlaging van de vennootschapsbelasting door het wegnemen van de fiscale achterpoortjes, waaronder die notionele-interestaftrek. Tijdens de laatste begrotingsronde werd deze hervorming door CD&V gekoppeld aan een meerwaardebelasting, waardoor de onderhandelingen blokkeerden.

Naar China komen met een verlaagde vennootschapsbelasting was mooi geweest, zegt premier Michel daarover. ‘Maar ik heb altijd gedacht dat het niet mogelijk zou zijn die teksten op tijd rond te krijgen.’

Bovendien liggen de Belgische fiscale gunstregimes, de zogenaamde ‘excess profit rulings’, onder vuur van Europa. De Europese Commissie veroordeelde ons land en stelt dat het om verboden staatssteun gaat. 942 miljoen euro aan niet betaalde belastingen moet worden teruggevorderd van de multinationals – waaronder AB InBev, Altas Copco,... – die gebruik maakten van het systeem. Vorige week nog raakte bekend dat er al 350 miljoen euro is betaald. Geld dat de regering eigenlijk niet wil.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig