Online kopen met smartphone wordt ingewikkelder
Foto: Photo News

De Europese Bankautoriteit (EBA) wil dat u vanaf 2018 bij élke internet­aankoop boven de 10 euro een kaartlezer gebruikt. ‘Nodeloos ingewikkeld’, zeggen webshops en banken.

Met de smartphone iets kopen via het internet wordt vanaf 2018 een stuk ingewikkelder: de Europese Bankautoriteit (EBA) wil namelijk dat vanaf dan bij elke betaling boven de 10 euro een kaartlezer of een ander bakje gebruikt wordt. Op die manier wil ze de fraude met aankopen tegengaan.

De webshops vrezen dat dit de internethandel veel te ingewikkeld gaat maken. Ook de banken hebben al laten weten dat ze die maatregel fel overdreven vinden.

‘Wij vinden dat het gebruik van zo’n kaartlezer moet afhangen van een risicoanalyse die de webshop zelf kan maken’, zegt Isabelle ­Marchand, woordvoerder van bankenfederatie Febelfin.

Secretaris Maurits Bruggink van de Europese belangengroepering van webshops Emota is het daarmee eens. ‘Ik koop geregeld een treinticket bij de NMBS. Die kent mij dus, en heeft die identificering niet meer nodig. Hetzelfde geldt voor mijn collega die elke maand in dezelfde webshop een doos ­luiers koopt.’

‘Kleinere betalingen gevaarlijker’

Bruggink wijst er ook op dat het risico niet noodzakelijk van het bedrag afhangt. ‘Sommige kleinere betalingen geven net méér kans op fraude.’

Belangengroepering Emota vertegenwoordigt bedrijven als Amazon, maar even goed een vierhonderdtal Belgische webshops, en postbedrijven als Bpost, verenigd in Safeshops.

De EBA heeft het advies uitgebracht op vraag van de Europese Commissie. Die had al een aantal richtlijnen uitgevaardigd over de veiligheid van internetbetalingen, maar de EBA moet nu uitzoeken hoe ze die in de praktijk moet omzetten.