'Ladies Night: Alles wat je wil weten over poetsen, wassen en strijken'
Foto: WH
Uitgeverij Lannoo heeft velen tegen zich in het harnas gejaagd met een aankondiging voor haar thema-avond tijdens de 'Ladies Night' op de boekenbeurs. Ze heeft zich intussen verontschuldigd voor 'een te eenzijdig en sekserolbevestigend programma'.

Naar goede gewoonte zijn er tijdens de Boekenbeurs, die dit jaar aan z’n tachtigste editie toe is, een aantal nocturnes. De beurs is dan ’s avonds langer open. Tijdens die nocturnes worden thema-avonden georganiseerd. Dit jaar zijn dat de nocturnes Night of the Profs, Foreign Affairs en op 10 november ook Ladies & Literature. 

Op die laatste avond, zo kondigde Lannoo vanmorgen aan, organiseert de uitgeverij een thema-avond 'Alles wat je wilt weten over poetsen, wassen en strijken'. 'Als je mensen vraagt naar de dingen die hen echt blij maken, staat 'een bed met schone lakens' vaak op de eerste plaats', luidt het in de aankondiging van het evenement. 

'Een proper huis maakt ons gelukkig. Zowel fysiek als mentaal is het aangenamer om in een opgeruimd, goed verlucht en schoon huis te wonen. Maar hoe pak je dat nu precies aan? Het Poetsbureau geeft je een antwoord op al je vragen!'

'Stereotypering om U tegen te zeggen'

Op Twitter en Facebook werd de aankondiging van het evenement op heel wat kritiek en verontwaardigde reacties onthaald.


Ook staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) reageerde op Facebook vernietigend op de aankondiging van Lannoo, die intussen alweer werd ingetrokken.

'Sekserolbevestigend'

Uitgeverij Lannoo heeft zich intussen formeel verontschuldigd voor de ongelukkige aankondiging en benoeming van haar thema-avond. 'De Ladies Nights is een initiatief van Boek.be. Uitgeverij Lannoo had reeds voor de organisatie van deze nocturne diverse evenementen in voorbereiding die onder dit thema werden geplaatst. Daardoor is een programma ontstaan dat inderdaad te eenzijdig en sekserolbevestigd is. Wij betreuren dit en bieden hiervoor onze verontschuldigingen aan', luidt het in een mededeling.