De 350 miljoen die België eigenlijk niet wil
Minister Van Overtveldt is geen voorstander van deze terugstorting. Foto: BELGA

Multinationals hebben de begroting voor 350 miljoen ondersteund. Maar eigenlijk wil minister Van Overtveldt (N-VA) dat geld niet, en voor de Europese Commissie telt het eigenlijk niet mee.

De multinationals die de voorbije jaren gebruikmaakten van de zogenaamde ‘excess profit rulings’, in fiscale gunstmaatregel in ons land, hebben 350 miljoen euro teruggestort aan de Belgische staat. Dat bevestigt het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in De Tijd.

Begin dit jaar raakte bekend dat ons land 942 miljoen euro moet terugvorderen van de multinationals die van het systeem gebruik maakten. Het gaat om grote spelers als Atlas Copco, AB Inbev, BASF en Kinepolis. Europees Commissaris Marghrete Vestager bestempelde het systeem, waarbij de bedrijven niet belast werden op een deel van hun winst, als illegale staatssteun en eiste de terugvordering. Meer dan twee miljard winst bleef dankzij de excess profit rulings onbelast. België ging tegen die beslissing in beroep, maar haalde bakzeil.

In de begroting duikt nu 350 miljoen euro op van die niet-betaalde belastingen. Paradoxaal genoeg is dat 350 miljoen waar minister Van Overtveldt niet om stond te springen. Hij heeft zich altijd verzet tegen de terugvordering en hecht meer belang aan rechtszekerheid voor de bedrijven. Als de bedrijven hun biezen pakken, zijn er 14.000 banen in gevaar, waarschuwde hij eerder al.

Put van 350 miljoen

Het beroep in kortgeding werd dan wel afgewezen, maar er loopt ook nog een normale beroepsprocedure. En die kan nog jaren aanslepen. Maar als dat beroep uiteindelijk gewonnen wordt, moet ons land deze 350 miljoen opnieuw teruggeven aan de bedrijven. Het gaat nu dus om een meevaller voor de begroting, maar dat kan over een paar jaar dus een krater van 350 miljoen worden.

Europa kijkt streng toe op de Belgische begroting en heeft gisteren ook al meer uitleg gevraagdomdat het vreest dat sommige maatregelen helemaal niet zullen opbrengen wat men ervan verwacht. Maar of deze 350 miljoen er nu in zit of niet, maakt voor de langetermijndoelstellingen eigenlijk niets uit. Het gaat namelijk om een eenmalige meevaller, die is dus per definitie niet structureel – in de volgende begroting kan dit geld niet nog eens worden opgehaald.

De veroordeling van de excess profit rulings was een van de redenen waarom Van Overtveldt werk wil maken van een verlaagde vennootschapsbelasting. In plaats van een hoog tarief met allerhande aftrekken die dat percentage naar beneden halen, zoals dit systeem, werkt de regering aan een eenvoudiger en lager tarief, waarin de uitzonderingen en aftrekken zijn verwerkt.