EU vraagt uitleg bij Belgische begroting
Premier Charles Michel. Foto: Photo News

De Europese Commissie vraagt in een brief meer uitleg van de federale regering bij de geplande structurele begrotingsinspanningen voor 2017. Ze twijfelt of de beoogde inspanning wel gerealiseerd kan worden.

De begroting 2017 werd vorige week gepresenteerd. De regering-Michel rekent erop het structureel saldo volgend jaar met 1,2 procent te verbeteren.

‘Dat lijkt in lijn met de inspanning van minstens 0,6 procent die de Raad vraagt’, schrijft de Commissie. ‘Maar een voorlopige beoordeling wijst op onzekerheid bij het realiseren van die inspanning.’

Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis en commissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici hebben het over ‘verschillende onderliggende veronderstellingen, methodologische factoren en uiteenlopende visies op de opbrengst van sommige nieuwe maatregelen’.

De Commissie wil tegen donderdag meer informatie over de precieze samenstelling van de structurele inspanningen. Tegen het einde van de werkdag moet het antwoord van de regering het Berlaymontgebouw bereiken.

Er wordt in de brief ook op gewezen dat België nog steeds het risico loopt de Europese schuldregels met de voeten te treden, ondanks de tijdelijke afwijking voor uitgaven voor vluchtelingen en veiligheid die werd toegestaan.

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) zegt dat ze de Commissie uitleg zal geven over de gebruikte methodes en parameters. Overigens ontving de Commissie de Belgische begroting twee dagen te laat, op 17 in plaats van op 15 oktober.