REVIEW. ThermoPeanut: Hip, hot en cool
Foto: ThermoPeanut
Het Internet der Dingen is weer een gadget rijker: de ThermoPeanut. Met deze draadloze sensor en de bijbehorende app meet je eenvoudig de temperatuur in een bepaalde ruimte of zelfs in je koelkast. Worden de normale waarden overschreden, dan krijg je netjes een seintje.

Is het niet te warm in de babykamer? Of te fris in het hondenhok? Met een ThermoPeanut controleer je de temperatuur gewoon vanuit je luie zetel, via de SensePeanut smartphone-app. Die toepassing voor iOS en Android kan trouwens met meerdere ThermoPeanuts tegelijk overweg: per stuk kosten ze € 29 en als je er meteen twee of meer bestelt betaal je geen verzendkosten.

Een koud kunstje

Het apennootvormige gadget – vandaar de naam – heeft een draadloos bereik van zo’n 60 meter en is bestand tegen temperaturen van -20° tot 60° Celsius. Dat maakt de ThermoPeanut ook geschikt voor gebruik in een koelkast. Bij oudere of meer eenvoudige modellen (je weet wel, met zo’n nietszeggend draaiwieltje als thermostaatknop) is het voortaan een koud kunstje om de ideale temperatuur in te stellen, zodat je voedsel langer vers blijft. Hou er wel rekening mee dat een geïsoleerde koelkastdeur het signaal serieus verzwakt. In de keuken zelf ontvang je nog gegevens, een ruimte verderop wordt het al lastiger.

Je kan per ThermoPeanut ook een maximum- en minimumtemperatuur instellen. Wanneer een van die waarden wordt overschreden, ontvang je op je smartphone een notificatie en brengt het gadget een deuntje ten gehore. Handig wanneer iemand de deur van de koelkast open laat staan (waardoor de temperatuur al gauw enkele graden stijgt), of gewoon om te weten wanneer het in de badkamer warm genoeg is om een douche te nemen. Tijdens onze test ontvingen we overigens alleen notificaties via ons Android-toestel. Op de iPhone bleef het stil, maar sinds de update naar iOS 10 hebben we dat probleem ook met enkele andere apps. Wat er precies scheelt weten we niet, maar we gaan er vanuit dat het ongemak van tijdelijke aard is.

Nest en IFTTT

Standaard stuurt de ThermoPeanut om het kwartier een nieuwe meetwaarde door. Je kan deze frequentie desgewenst opvoeren via de instellingen, maar extra metingen vergen uiteraard meer van de batterij (die overigens gewoon vervangbaar is). Uiteraard kan je ook op elk gewenst moment de actuele temperatuur opvragen. Op twee manieren zelfs: gewoon via de app óf door op de enige knop op de ThermoPeanut zelf te drukken, waarna een nieuwe meting naar de smartphone wordt doorgeseind.

Op een paar grafieken en statistieken na (hoogste/laagste/gemiddelde temperatuur per dag/maand/jaar) valt er in de SensePeanut-app verder nog niet zo veel te beleven. Maar in de instellingen wordt wel al gehint naar twee toekomstige features die veelbelovend zijn: een koppeling met de intelligente Nest-thermostaat en compatibiliteit met het zogeheten IFTTT -platform (If This Then That) om allerlei acties aan de meetresultaten van de ThermoPeanut te verbinden.

Fabrikant Sen.se werkt trouwens aan een hele familie van slimme SensePeanut-sensoren. De andere gadgets, zeven in totaal, verschijnen in de loop van volgend jaar op de markt en hebben elk hun eigen taak. Zo komen er onder meer ‘apennootjes’ voor een betere nachtrust, om verloren spullen op te sporen en om medicijngebruikers eraan te herinneren dat het tijd is om hun pilletje in te nemen.