Zeg niet zomaar Windows Phone tegen de Liquid Jade Primo van Acer. Deze 5,5-inch phablet is namelijk een van de eerste toestellen met Microsoft Continuum aan boord: hang er een toetsenbord, muis en monitor aan, en er ontstaat een ‘pc-achtige’ werkomgeving.

Om teleurstellingen te voorkomen: een smartphone met Microsoft Continuum is geen volwaardig alternatief voor een Windows-pc. Daarvoor zijn de mogelijkheden van zowel de hardware als de software simpelweg te beperkt. Wel zorgt Continuum ervoor dat je op belangrijke momenten veel productiever kan zijn (dan op je smartphone), bijvoorbeeld door op een groot scherm verder te werken aan die ene PowerPoint-presentatie of door – met behulp van een full-size klavier – korte metten te maken met je uitpuilende mailbox.

Met hetzelfde gemak surf je via een groter scherm naar je favoriete websites of toon je bij vrienden je foto’s in hun volle glorie. Dé troef van zo’n smartphone met pc-achtige mogelijkheden is dat je de notebook al eens wat vaker thuis kan laten.

Draadloos of bekabeld

De configuratie van de Jade Primo en het bijgeleverde Display Dock verloopt opmerkelijk vlot, zo lang je er maar voor zorgt dat alle Windows 10 Mobile-updates op het toestel zijn geïnstalleerd. Het dock heeft een hdmi-aansluiting voor de monitor, drie usb-poorten en een aansluiting voor de stroomadapter. Wij gingen aan de slag met een draadloze muis-toetsenbordcombinatie van Acer zelf die gebruik maakt van een kleine usb-dongle. Beide apparaten werden onmiddellijk en zonder enige configuratie herkend. Je kan uiteraard ook gewoon je eigen muis en klavier inpluggen of draadloos aankoppelen via de Bluetooth-instellingen van de smartphone.

Zodra je de Liquid Jade Primo in het Display Dock laat glijden (je moet ’m wel een beetje aandrukken) schiet ook de aangesloten monitor in actie. De eerste keer krijg je wat uitleg over de mogelijkheden van Continuum, bij volgende sessies beland je meteen op het startscherm.

Je vindt hier het startmenu (een kopie trouwens van het menu op je telefoon) en een ietwat vereenvoudigde taakbalk, maar geen klassiek bureaublad. En de Verkenner-app, die laat je enkel navigeren naar een handvol mappen als Afbeeldingen, Muziek en Documenten. Zelf nieuwe folders aanmaken of bestanden verhuizen of hernoemen is niet mogelijk.

Weinig compatibele apps

Ondanks de looks van een Windows 10-pc heb je uiteindelijk dus gewoon te maken met een mobiel besturingssysteem met apps. Een zeer beperkt aantal apps trouwens, want naast de standaardtoepassingen van Windows 10 Mobile zijn er (in de Store) hooguit enkele tientallen extra applicaties beschikbaar die gebruik weten te maken van de Continuum-functie. Denk bijvoorbeeld aan Dropbox, Twitter, Instagram, TuneIn Radio en Skype.

Gelukkig zijn de hoofdvogels Word, Excel, PowerPoint, Microsoft Edge, Outlook Mail en Agenda van huis uit wel al geschikt voor Continuum. Met name de Office-apps demonstreren wat er op dat vlak zoal mogelijk is. Op het grote scherm zien we niet simpelweg een opgeblazen versie van de Word- of Excel-app, maar wel een tekstverwerker en een rekenvel met flink wat features uit Office 365. Het zijn weliswaar niet de full-blown versies, maar zeg nu zelf: hoeveel van die toeters en bellen gebruik je nu eigenlijk?

Veel potentieel

Wat wel opvalt is dat elke app alleen schermvullend gedraaid kan worden. Zelfs op gewone smartphones kan je steeds vaker meerdere apps naast elkaar weergeven, dus Continuum loopt op dit punt duidelijk achter de feiten aan. Microsoft belooft gelukkig beterschap met een stevige update die voor begin 2017 gepland staat. Vanaf dat moment zal je apps in afzonderlijke vensters kunnen draaien en ook vastpinnen op de taakbalk. De kloof met Windows 10 voor pc’s wordt dan zonder meer wat kleiner.

Hoewel Continuum dus nog wat spierballen mag kweken, is het een technologie met veel potentieel. Zo is het indrukwekkend om te zien hoe de Liquid Jade Primo moeiteloos twee schermen tegelijk aanstuurt waarop je verschillende toepassingen kan draaien. Bovendien kan je met de telefoon gewoon blijven bellen en sms’en terwijl je op het grote scherm bijvoorbeeld de laatste hand legt aan een brochure of grafiek.

Met de snelheid zit het over het algemeen overigens wel snor. Pas wanneer je de smartphone wakker moet schudden uit de sluimerstand kan het een poos duren vooraleer de apps uit de Continuum-omgeving weer reageren.

Conclusie

We hebben de voorbije maanden flink wat negatieve artikels over Continuum zien verschijnen. Onze ervaring is, zoals je merkt, een stuk milder. Enerzijds omdat Microsoft inmiddels aardig wat updates heeft uitgebracht die het systeem stabieler hebben gemaakt, maar zeker ook dankzij het testtoestel van dienst. De Acer Liquid Jade Prime is niet alleen een hele krachtige Windows 10 Mobile smartphone met een dijk van een camera (21 megapixel), het toestel is de voorbije weken ook absurd snel in prijs gedaald.

Officieel vraagt Acer er nog € 569 voor, maar wie een beetje rondkijkt, vindt het al voor € 299, Display Dock inbegrepen! Dat is werkelijk een koopje, als je tenminste kan leven met het weinig populaire Windows 10 Mobile platform. De mogelijkheden van Continuum (nu al fraai, straks nog beter) krijg je er eigenlijk gewoon gratis bij.

Specificaties: Qualcomm Snapdragon 808-processor, Windows 10 Mobile met Continuum, 5,5-inch Full HD AMOLED-scherm, 21 megapixelcamera met f/2.2 en autofocus, 8 MP selfiecamera, 4K video-opnames, 3 GB werkgeheugen, 32 GB opslaggeheugen, 2.5D Corning Gorilla Glass.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig