Bommentapijt op Mosoel
Foto: AFP

De door de Verenigde staten geleide internationale coalitie probeert de Iraakse miljoenenstad Mosoel op terreurbeweging Islamitische Staat (ISIS) te heroveren door massale bombardementen. Dat hebben Amerikaanse functionarissen maandag zelf gezegd. In de stad verblijft zeker nog een miljoen burgers.

De Amerikaanse gezant bij de coalitie, Brett McGurk, blikte maandag met tevredenheid terug op de eerste week van de operatie. “Alle doelstellingen tot dusver zijn bereikt”, luidde het. Volgens coalitiewoordvoerder kolonel John Dorrian werden 32 raids uitgevoerd, alle exclusief tegen ISIS-doelwitten. Bij die raids werden vernield: “136 gevechtsstellingen van IS, 18 tunnels en 26 bomauto’s”.

Het voorbije weekend kwam Pentagonbaas Ash Carter zich ter plaatse - in Irak - van de militaire operatie vergewissen. Carter maakte van de gelegenheid gebruik om nogmaals te pleiten voor een gelijktijdig offensief tegen Raqqa, het bolwerk van ISIS in Syrië. Voor haar optreden in Irak is de coalitie door Bagdad uitgenodigd; in Syrië is dat niet het geval.

Mosoel is het “laatste” ISIS-bolwerk in Irak. In zijn poging de stad te heroveren krijgt het Iraakse leger de steun van een zowat zestig landen tellende coalitie.

In Franse defensiekringen werd maandag vernomen dat “enkele honderden” ISIS-jihadisten van Syrië naar Mosoel zijn getrokken om de stad te verdedigen. Mosoel is ook niet ingesloten: langs het westen (richting Syrië) blijft er een ontsnappings- of toevoerroute.

In westerse militaire kringen gaat men ervan uit dat zich in de Iraakse stad ongeveer 5.000 tot 6.000 ISIS-strijders bevinden. Net als in het Syrische Oost-Aleppo worden aldus duizenden burgers door jihadisten gegijzeld; in Oost-Aleppo is dat vooral door de al-Qaidabeweging Jabhat Fateh al-Sham (Jabhat al-Nusra). Dat stadsdeel ondergaat, volgens het Westen op “barbaarse wijze”, een soort shock-and-awe-bombardement door het Syrische leger met Russische steun.