Na Zwarte Piet, nu Schoorsteen Piet
Foto: RTL
Zwarte Piet is niet langer welkom in programma’s van RTL. In plaats daarvan gaat het mediabedrijf alleen nog maar werken met Schoorsteen Pieten, zo maakte RTL maandag bekend. RTL zendt onder meer de Club van Sinterklaas uit. In een verklaring staat:

Volgens RTL is Schoorsteen Piet een Piet die trouw is aan de Nederlandse traditie: 'Schoorsteen Piet, die wij vanaf nu gewoon Piet noemen, heeft zwarte vegen op zijn gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt. De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat Piet door de schoorsteen komt. Aan dat verhaal houden wij vast, wij passen alleen zijn uiterlijk aan.' Ze volgen de beslissing van Stichting Sinterklaas in Amsterdam, die begon met de Schoorsteen Piet in 2014.

Vorig jaar besloot RTL juist nog het uiterlijk van Piet niet aan te passen, omdat het de lijn wilde volgen die het breedst zou worden gedragen in de samenleving. Wel gaf RTL daarbij aan het besluit te kunnen herzien “mocht op termijn de uitkomst van deze maatschappelijke discussie vragen om een verandering van het uiterlijk van Piet.”

Toen in de opening van de Sinterklaasuitzending van Ik Hou van Holland vorig jaar andersgekleurde Pieten te zien waren, werden die op last van de directie van RTL verwijderd.

Sinterklaasjournaal

Bij de NTR, dat het Sinterklaasjournaal uitzendt, is wel nog sprake van Zwarte Piet. In 2014 introduceerde de NTR alternatieve Pieten zoals een Roetveegpiet en een Clownspiet, in aanvulling op Zwarte Piet.

In een open brief eerder dit jaar, onder meer ondertekend door RTL-coryfee Humberto Tan, werd de NTR door ruim honderd BN’ers opgeroepen te stoppen met Zwarte Piet.

Volgens algemeen directeur Paul Römer van de NTR is de verandering van uiterlijk van Zwarte Piet tien jaar geleden al ingezet en is het een kwestie van tijd voordat Zwarte Piet helemaal verdwenen is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in