De ontruiming van het vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Calais is volop aan de gang. Honderden mensen wachten in een ellenlange rij op registratie, om daarna met bussen overgebracht te worden naar opvangcentra doorheen het land. Onze reporter ter plaatse meet de temperatuur en verzamelt verhalen.

In een grote hangar even buiten de 'Jungle van Calais' moeten vandaag 3.000 migranten geregistreerd worden. Ze krijgen er de keuze uit twee regio's in Frankrijk, waarna ze er per bus of trein heen gebracht worden om asiel aan te vragen. Eerder op de dag kwam daarbij heel wat chaos kijken, maar rond 14 uur is de rust weergekeerd en wacht iedereen rustig op zijn beurt. Dat stelt onze reporter ter plaatse vast.

De autoriteiten van de prefectuur Nord-Pas-de-Calais lieten weten dat op het middaguur al 17 bussen met in totaal 711 migranten Calais verlaten hebben. Zij brengen de migranten richting zeven verschillende Franse regio's. 'Alles verloopt naar wens', klinkt het.

'Mensonwaardig'

Enkele uren geleden was dat wel even anders. 'Heel wat ngo's en toeschouwers stellen zich grote vragen bij de organisatie van deze ontruiming', zei Yves Delepeleire, onze reporter ter plaatse, rond 12 uur vanmiddag. 'Bedoeling was dat de mensen in vier rijen zouden aanschuiven: volwassenen, minderjarigen, families en kwetsbaren. Maar in de praktijk staat iedereen door elkaar, als vee opeengepakt, in een ellenlange en brede rij die al op straat begint. Pas in de buurt van de hangar probeert men te selecteren, maar dat lukt niet en alles loopt stroef. Het is mensonwaardig.'

De politie is in groten getale aanwezig langs de wachtrij, 'maar zij hebben meer aandacht voor de journalisten dan voor de migranten', stelde onze reporter vast.

Vooral een gebrek aan informatieverspreiding leidde tot chaos en problemen. 'Honderden minderjarigen begonnen vastberaden met hun bagage terug in de richting van de jungle te stappen', zag onze reporter. 'Iemand zei dat ze daar op de bus zouden mogen stappen. Maar dat was niet het geval en ze werden allemaal teruggeroepen. Ze droegen een polsbandje, wat betekent dat zij nog enkele dagen in het kamp moeten blijven. Niemand weet waarnaartoe.'

Lees verder onder de tweets


'Het is hier toch geen zoo?'

Christian Salomé, voorzitter van ngo Auberges des Migrants, was vanmorgen niet te spreken over de organisatie van de ontruiming en noemt ze 'beneden alle peil'. Hij maakt zich grote zorgen om de zowat 1.300 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in het kamp. Zij kunnen zich vandaag al registreren, maar moeten vervolgens nog enkele dagen in de 'Jungle' verblijven. Ze willen immers allemaal naar het Verenigd Koninkrijk, maar dat land wil er slechts 500 ontvangen. 'Wat gaat er met die andere 800 gebeuren?' vraagt Salomé zich af.

Lees verder onder de video


Pierre Henry is voorzitter van de Franse ngo France Terre d’Asile, een organisatie die zich bekommert om het lot van de minderjarigen. Henry is vandaag in Calais aanwezig om de verplaatsing van minderjarigen vlot te laten verlopen. Hij heeft zijn bedenkingen over de media-aandacht. ‘Er zijn meer dan 700 accreditaties uitgedeeld voor de pers... Het is hier toch geen zoo?’

'De UK is mijn grote droom'

Al sinds 8 uur vanmorgen staan vluchtelingen te wachten in een lange rij voor de hangar.

Absharaeb (24) uit Soedan bekijkt het gewoel - voorlopig - van op een afstand. 'Ik wacht tot het wat rustiger is', zegt hij. De jonge vluchteling verblijft intussen al vijf maanden in de Jungle en probeerde al twintig keer aan boord van een vrachtwagen te geraken. 'Naar de UK gaan, is mijn grote droom', zegt hij. 'Maar nu ik weet dat we in Frankrijk asiel kunnen aanvragen, is dat ook goed. Zoveel maakt het nu ook niet uit', zegt hij berustend.

Lees verder onder de tweets


‘Situatie voor minderjarigen is schokkend’

Shaifta Ahmad Sheehan, actief bij Care for Calais en Care for Refugees, noemt de situatie voor minderjarigen ‘schokkend’. ‘De jongste en de meest kwetsbaren, dat was zo afgesproken, zouden voor deze ontruiming uit het kamp gehaald worden. Nu moeten ze hier allemaal aanschuiven en dat vind ik echt schandalig.’

Sheehan is teleurgesteld in de Britse overheid. Die heeft volgens haar te lang gewacht om de minderjarigen te identificeren, zodat bepaalde kinderen herenigd konden worden met hun familie. ‘Het was pas met de media-aandacht en de druk van buitenuit dat ze in actie zijn geschoten.’

Over de organisatie heeft Sheehan ook niet veel positiefs te vertellen. ‘De informatiecampagne is hier niet goed gebeurd. Zondag gingen ze iedereen op de hoogte brengen, maar dat is mislukt. Er zijn veel mensen die tegenstrijdige verhalen horen.’ Verder zorgt het gebrek aan vertalers ervoor dat het proces nog langer kan duren dan voorzien.

 

Het tentenkamp in Calais ontstond anderhalf jaar geleden en herbergt momenteel nog 6.000 tot 8.000 migranten. Het gaat vooral om Afghanen, Soedanezen en Eritreeërs die illegaal naar Groot-Brittannië willen doorreizen. De ontruiming van de ‘jungle’ zal een week in beslag nemen. Om alles in goede banen te leiden, zijn zowat 1.250 agenten gemobiliseerd.