45 procent Antwerpse meetpunten luchtkwaliteit boven gezondheidsnorm
Foto: katrijn van giel

Uit de resultaten van het grootschalige luchtkwaliteitsonderzoek CurieuzeNeuzen in Antwerpen blijkt dat op bijna de helft van de meetpunten de gezondheidsnorm overschreden wordt. Dat is vooral het geval nabij de Antwerpse ring en op andere drukke verkeerspunten, maar ook in ‘street canyons’, smalle straten met veel verkeer.

CurieuzeNeuzen mat in mei vier weken lang de hoeveelheid stikstofdioxide en de afzetting van fijn stof in Antwerpen. Aan de grootschalige meetcampagne namen 2.000 Antwerpenaren deel. Door het grote aantal deelnemers kon een nauwgezet beeld gemaakt worden van de luchtkwaliteit in de stad.

‘Er is nog veel werk aan de winkel’, aldus professor Filip Meysmans van de VUB, die het onderzoek begeleidde. ‘Verwacht wordt dat de Wereldgezondheidsorganisatie die norm van gemiddeld 40 microgram per kubieke meter op jaarbasis wellicht nog gaat verstrengen. Tel daar nog een verdere toename van het verkeer en een flinke bevolkingsaangroei in Antwerpen bij en je begrijpt dat we straffer uit de hoek zullen moeten komen en nog ambitieuzere maatregelen zullen moeten treffen.’

Peter Vermeulen van Ringland, het burgerplatform dat voor een overkapping van de Antwerpse Ring ijvert en een van de initiatiefnemers van CurieuzeNeuzen was, ziet in de resultaten een bevestiging dat Antwerpen een ambitieus project als Ringland nodig heeft om de luchtkwaliteit gevoelig te verbeteren.

Protest van ‘street canyon’

Bewoners uit de Borsbeekstraat in Borgerhout hebben zondag actie gevoerd aan zaal De Roma. De stikstofdioxideconcentraties in hun straat komen een stuk boven de gezondheidsnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie uit.

 De Borsbeekstraat in Borgerhout is een zogenaamde ‘street canyon’. Dat zijn smalle straten met druk verkeer, waar de luchtvervuiling zich kan ophopen. ‘Er rijden meer dan 5.000 auto’s per dag door onze straat, of meer dan anderhalf miljoen per jaar. Tijdens het spitsuur staat er vaak een file. We waren dan ook niet verbaasd dat onze straat donkerrood kleurde op de kaart met de meetresultaten’, zegt actievoerder Jan De Loof.

Donkerrood betekent gemiddeld 50 microgram stikstofdioxide per kubieke meter op jaarbasis, terwijl de gezondheidsnorm 40 microgram bedraagt. Om aandacht te vragen voor de luchtkwaliteit in hun straat droegen de bewoners van de Borsbeekstraat zondag rode bollen op hun hoofd, dezelfde kleur als de meetresultaten. Ze vragen dringend actie om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in