Al meer dan 35.000 arrestaties na mislukte staatsgreep in Turkije
Foto: AFP

In Turkije is het aantal gearresteerde personen sinds de mislukte coup van 15 juli gestegen tot boven de 35.000. De autoriteiten zijn nog op zoek naar meer dan 4.000 personen. Volgens de Turkse minister van Justitie werd een onderzoek geopend naar in totaal 82.000 mensen.

Van die 82.000 mensen zijn er 26.000 onder gerechtelijke controle vrijgelaten, verklaarde minister Bekir Bozdag zaterdagavond. Volgens Ankara zitten de in de VS verblijvende prediker Fetullah Gülen en de volgelingen van de Gülen-beweging achter de coup. Zelf ontkent de man in alle toonaarden. Gülen was vroeger een medestander van president Recep Tayyip Erdogan, de sterke man van de moslimconservatieve AKP-partij die begin de jaren 2000 aan de macht kwam. Enkele jaren geleden kwam het tot een breuk tussen de twee en sindsdien staat Gülen op het lijstje met vijanden van de staat.

Bij de mislukte coup lieten meer dan 270 mensen het leven en raakten duizenden gewond. Sindsdien is er een zuivering aan de gang van alle vermeende Gülen-aanhangers in het leger, de politie, onderwijs, magistratuur en media. Mensenrechtenorganisaties hebben zware kritiek op de werkwijze van de Turkse autoriteiten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig