Match Of The Day-presentator Lineker zwaar aangevallen na uitspraken over vluchtelingen
Foto: AFP

Gary Lineker, de presentator van de bekende Engelse voetbalshow Match Of The Day, staat momenteel in het oog van de storm. De Britse roddelkrant The Sun heeft een frontale aanval op hem geopend onder de veelzeggende kop ‘Out on his ears’ nadat Lineker het opnam voor enkele jonge vluchtelingen.

De aanval tegen Lineker komt er nadat de presentator zich mengde in het vluchtelingendebat. Aan de andere kant van het Kanaal kwam er immers aardig wat kritiek op het binnenhalen van kinderen zonder begeleiding vanuit het vluchtelingenkamp in Calais. Het rechtse The Sun beweerde op basis van foto’s dat veel vluchtelingen die Engeland binnen mochten niet eens minderjarig waren en beweerde zelfs van één van hen dat hij zeker 35 was. Dat leidde tot een oproep van rechtse partijen om jonge vluchtelingen te onderwerpen aan een tandanalyse om zo hun ware leeftijd vast te stellen, en daarnaast ook aardig wat gescheld op vluchtelingen op sociale media, waarop Lineker tussenbeide kwam. “Hoe sommigen deze jonge vluchtelingen behandelen is racistisch en harteloos. Wat gebeurt er toch met ons land?”, schreef hij.

Dat leverde Lineker dan weer aardig wat misbruik op op sociale media. Patrick O’Flynn, woordvoerder van de rechtse eurosceptische partij Ukip, riep op tot ontslag van de populaire ex-voetballer. Dat snoerde Lineker echter niet de mond, wel integendeel.

Na enkele verontwaardigde tweets over het misbruik dat hem te beurt viel, tweette hij: “Ik vraag me af waarom sommigen zich, enkel en alleen door de plaats waar ze geboren werden,beter voelen dan anderen. Ik moet even gaan liggen.”

 

De tweets van Lineker werden echter wel opgepikt door de Britse tabloids. “Lineker noemt Britten racistisch in rel rond migranten”, kopte The Daily Star donderdagochtend. Maar de echt frontale aanval volgde pas op vrijdag, toen The Sun de kritiek op zijn berichtgeving pareerde met de kop ‘Out on his ears’ - vrij vertaald: trek hem aan zijn oren naar buiten - in een nieuwe claim tot ontslag van Lineker. De presentator reageerde laconiek: “Ik krijg er nogal van langs vandaag, maar het kan altijd erger: stel je bijvoorbeeld voor dat je een vluchteling bent en je thuis moet ontvluchten”.