Bert Anciaux: ‘NMBS en regering negeren problemen van psychisch zieke reizigers’
Foto: BELGA

Ouders of familie van psychisch zieke kinderen of andere familieleden worden vaak geconfronteerd met sterk oplopende boetes wegens het ‘zwartrijden’ van deze kinderen en volwassenen. ‘De NMBS beschouwt dit echter als een non-problematiek en treedt enkel repressief op’, stelt sp.a-senator Bert Anciaux.

Anciaux verwijst naar een psychisch zieke jongen die in totaal voor 12.000 euro aan boetes verzamelde wegens zwartrijden op de trein. De jongen is zich van geen kwaad bewust en kampt al geruime tijd met psychische problemen, waarvoor hij in behandeling is. Maar de openbare vervoersmaatschappij wil van geen wijken weten en vordert de totale som via gerechtelijke weg. De ouders vrezen dat ze hun woonst moeten verkopen om de boete en gerechtelijke kosten te kunnen betalen.

Gedragscode

De NMBS stelt dat documenten van psychiaters niet in aanmerking genomen worden bij vragen om bij vaststelling van zwartrijden de boete ongedaan te maken of te verminderen. ‘De enige situatie die in aanmerking wordt genomen, is die waarbij de onregelmatige reiziger onder de bescherming van de wet tot bescherming van de maatschappij is geplaatst’, citeert Bellot de openbare vervoersmaatschappij in zijn antwoord.

Bert Anciaux pleit ervoor dat de NMBS en alle regionale vervoersmaatschappijen hierover een gedragscode uitwerken en een beleid daarrond ontwikkelen. Psychiatrische patiënten mogen voor de sp.a’er niet behandeld worden zoals andere ‘zwartrijders’.