Met 28 tegen de 'non' van Magnette
Foto: Bart Dewaele
Ondanks loodzware druk van 28 EU-leiders zegt Magnette ‘non’ tegen een nieuw voorstel om het handelsverdrag met Canada te redden.

Paul Magnette, de minister-president van Wallonië, verwierp gisteravond – samen met zijn regering – een bijgewerkt voorstel van de EU-Commissie dat het Ceta-handelsakkoord met Canada alsnog moest redden. Een nieuwe versie van de ‘interpretatieve verklaring’ bij het akkoord, waaraan de hele dag gevijld was, botste alsnog op een ‘non’ in Namen. Het voorstel was het resultaat van een hele dag druk onderhandelen tussen Magnette, de Europese Commissie, vicepremier Didier Reynders (MR) en de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland. ‘Er zijn verbeteringen, maar die zijn nog onvoldoende’, zei Magnette.
De druk van de Europese leiders was in de loop van de dag enorm toegenomen op Magnette, die men verweet om politieke redenen een ‘Tsipras-moment’ na te streven – een verwijzing naar de Griekse premier en zijn referendum vorig jaar tegen de voorwaarden van een nieuw hulpprogramma.

EU-leiders hadden het duidelijk gehad met het verzet van Wallonië tegen het handelsverdrag met Canada. ‘De geloofwaardigheid van Europa staat op het spel. We gaan dit niet blijven accepteren. Er is naar de Waalse grieven geluisterd, Wallonië moet vrijdag zeggen of het ja of neen is’, zo vatte een diplomatieke bron de sfeer onder de 28 samen.

De Franse president François Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi belden met Magnette opdat hij de nieuwe tekst zou aanvaarden. Magnette kreeg ook publiekelijk een oorvijg van zijn Europese partijgenoot Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. ‘Als regio’s de vooruitgang van de EU blokkeren, zijn we in een bedenkelijke situatie beland’, zei Schulz, die het handelsakkoord voluit verdedigde. ‘In het Europees Parlement is er een brede meerderheid die het steunt. En veel bedenkingen van Wallonië zijn al opgevangen.’ Opvallend was ook dat PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn kat stuurde naar de voortop van de sociaaldemocratische leiders – wellicht had hij geen zin om door zijn kameraden in de hoek gezet te worden.

Maar ook premier Charles Michel beleefde gisteren een kwade dag. Hij besefte dat deze kwestie geen goed doet aan het Europese aanzien van België, dat zichzelf zo graag uitroept als een van de beste leerlingen van de klas. Hij vreest ook dat dit ons land (lees: hemzelf) gewicht zal kosten binnen de Europese Raad.

Philippe Lamberts, Europarlementslid voor Ecolo die gekant is tegen Ceta, liep in de perszaal rond met een grote glimlach: ‘Er zijn toch nog socialisten in Europa’, zei hij.