Tijdens het eerste presidentiële debat droeg Hillary Clinton een rood mantelpak. Het tweede debat had ze een donkerblauw pak aan. Bij het derde debat van afgelopen nacht, droeg ze wit. Zet de foto's naast elkaar en je krijgt de kleuren van de Amerikaanse vlag, maar volgens de media zit er nog meer betekenis achter haar laatste keuze.

Ook toen Clinton eind juli van dit jaar officieel werd verkozen tot presidentskandidaat voor de Democraten, en zo de allereerste vrouwelijke presidentskandidate voor een grote partij werd die kans maakte op het hoogste ambt in de VS, droeg ze een wit mantelpak. Dat ze woensdagavond opnieuw voor wit koos, is ook geen toeval.

Wit was namelijk (naast paars en goud) een van de drie kleuren van de sufragettebeweging, de beweging die begin vorige eeuw ijverde voor stemrecht voor vrouwen en meer rechten voor vrouwen. Volgens The New York Times is het goed mogelijk dat Clinton dus bewust voor het witte mantelpak, van ontwerper Ralph Lauren, koos om te wijzen op de geschiedenis van de strijd van vrouwen voor gelijkheid in Amerika.

'Vrouwen van de sufragettebeweging droegen witte kledij als symbool voor hun strijd voor stemrecht voor vrouwen', zegt ook Booth Moore, moderedacteur voor The Hollywood Reporter. Op foto’s van in die tijd zijn de sufragetten dan ook vooral te zien in het wit.

'De kleur wit symboliseert in het westen puurheid en deugd, het symboliseerde goedheid', zegt Valerie Steele van het Fashion Institute of Technology-museum. 'De sufragetten waren zich heel bewust van die kleur. Ze droegen wit om te tonen dat ze ook goede mensen zijn, dus waarom zouden ze dan geen recht hebben om te stemmen?' Dat stond ook te lezen in het mission statement van de beweging die dateert uit december 1913: 'Wit, het symbool van zuiverheid, staat symbool voor de kwaliteit van ons doel.'

Impact

In het dagelijkse leven dragen mensen zelden een outfit volledig in het wit. 'Wie dat wél doet, doet dat meestal met een reden', zo zei Hazel Clark van de New Yorkse modeschool Parsons in juli al, toen Clinton al eens in een volledig witte outfit verscheen. 'Door volledig in het wit te gaan, maak je impact.'

In 1984 deed Geraldine Ferraro al eens hetzelfde. Zij was de eerste vrouwelijke kandidaat voor het vicepresidentschap. Ferraro was toen runningmate van Democratische presidentskandidaat Walter Mondale, die uiteindelijk de verkiezingen verloor tegen Ronald Reagan. Toen ze bij het aanvaarden van die nominatie ook een wit pak droeg, zagen velen daarin een eerbetoon aan de sufragettebeweging.