‘Maak van donderdag datedag’

Koppels moeten meer tijd besteden aan elkaar, zo vinden ze althans bij de Vlaamse overheid. En dus worden ze opgeroepen om (minstens) een dag in de week voor elkaar te reserveren. ’Een beetje meer tijd en aandacht voor elkaar kan wonderen doen’, aldus minister Jo Vandeurzen.

We hadden al ‘Donderdag Veggiedag’, en nu is er dankzij Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) ook ‘Donderdag Datedag’. En voor u denkt dat de minister u oproept om massaal Tinder op uw smartphone te installeren: de oproep is gericht op koppels.

‘Een relatie moet je koesteren, maar in elke relatie kan het al eens wat minder goed gaan. Voor veel relaties kan een beetje meer tijd en aandacht voor elkaar al wonderen doen’, klinkt het idee achter de oproep om als koppel een avond in de week te reserveren voor elkaar en bewust tijd maken om naar elkaar te luisteren.

De campagne wordt gelanceerd via sociale media, radio, advertenties en affiches, maar heeft ook een eigen website waar op een ludieke manier tips worden gegeven.

Het initiatief is er gekomen op aangeven van het Kenniscentrum van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee). Zij hadden opgeroepen tot een algemene campagne die het maatschappelijke belang van relaties duidelijk maakt en het taboe helpt te doorbreken om relatieproblemen te bespreken.

De campagne zal in verschillende fases worden uitgerold. In een eerste fase ligt de focus op het belang van een goede partnerrelatie en dan vooral bij koppels met jonge kinderen. In latere campagnes zal er aandacht worden besteed aan specifieke problemen binnen partnerrelaties.