Bourgeois: 'PS voert liever wapens uit naar Saoedi-Arabië dan appels en peren naar Canada'
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Foto: BELGA

België kan het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag Ceta niet goedkeuren zolang Wallonië dat tegenhoudt. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois. De N-VA’er is niet mals voor de PS.

De goedkeuring van het Ceta is een gemengde bevoegdheid, zowel het federaal niveau als de deelstaten moeten het goedkeuren, aldus Bourgeois donderdag. 'Daar kan niet van afgeweken worden, ook al heeft Vlaanderen er alle belang bij dat het goedgekeurd wordt.' Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten had er eerder voor gepleit dat de federale regering het Ceta op eigen houtje zou goedkeuren. Maar dat is volgens Bourgeois 'tegen de wet'.

Neen van Magnette

Bourgeois voegt daar aan toe dat het probleem bij Wallonië en bij de PS ligt. 'Het akkoord dat voorligt is nog veel beter dat wat het mandaat zegt, onder andere op vlak van geschillenregeling. Alle belangen die we moeten vrijwaren zijn gevrijwaard, onze gezondheidsnormen, onze productnormen, onze arbeidswetgeving, en vooral: we gaan veel meer kunnen exporteren naar Canada. En daar begrijp ik de PS niet. Magnette gaat met mij op pad naar het buitenland en zegt tegen mij "ik wil me spiegelen aan Vlaanderen, jullie doen dat formidabel goed" en als er een goed akkoord voorligt, dan zeggen ze neen. De PS voert blijkbaar liever wapens uit naar Saoedi-Arabië dan appelen en peren naar Canada.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig