Het laatste debat tussen Donald Trump en Hillary Clinton ging verrassend veel over de inhoud. Toch bleven ook persoonlijke aanvallen niet uit. Een overzicht van de meest opvallende momenten.

De kandidaten weigerde elkaar opnieuw een hand te geven, deze keer kon er ook op het einde geen handdruk af.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zei dat hij de verkiezingsuitslag mogelijk niet zal aanvaarden. ‘Dat is verschrikkelijk’, reageerde Clinton. ‘Het toont aan dat hij niet geschikt is voor de job. Hij is neerbuigend tegenover onze democratie, en ik ben geschokt.’ Na het debat zei de campagneleider van Trump dat hij de uitslag wel zal aanvaarden, ‘omdat hij gaat winnen’.

'Ik zal nog zien of ik het verkiezingsresultaat accepteer. Ik hou jullie liever in spanning'
Donald Trump
Republikeinse Partij
 

Trump wimpelde vragen af die over de vrouwen gingen die hem van handtastelijkheden beschuldigen. Hij noemde ze aandachtszoekers en zei: ‘ik ken die mensen niet’. 

Clinton ging wel in de aanval. Zij vindt dat Trump zijn verantwoordelijkheid niet opneemt en zich telkens weigert te excuseren. ‘Donald denkt dat vrouwen kleineren hem groter maakt. Ik denk niet dat er vrouwen zijn die niet weten hoe dat voelt.’ Toen Trump zei dat 'niemand vrouwen meer respecteert als hij' moest de moderator het publiek dat begon te lachen kalmeren.

Zo’n nasty woman’, mompelde Trump toen Clinton een antwoord gaf over de sociale zekerheid. Zijn uitspraak veroorzaakte een golf van tweets.

 

Clinton gebruikte een vraag over de e-mails die Wikileaks lekte tegen Trump. Ze daagde hem uit om het hacken van Rusland te veroordelen. Dat deed hij voorwaardelijk. Toen Trump zei dat de Russische president Poetin liever met hem dan met Clinton zou zaken doen, antwoordde Clinton: 'Wel, dat is omdat hij liever een marionet als Amerikaanse president heeft.'.

Het debat ging verrassend veel over de beleidsstandpunten van de kandidaten, waaronder abortus en de wapenwetten. Over abortus was de retoriek scherp. ‘Ik vind het verschrikkelijk om een baby - zoals Hillary zegt - in de negende maand uit de baarmoeder te scheuren', haalde Trump uit.

‘Dat gebeurt niet in zulke gevallen. Zo'n angstretoriek gebruiken is erg jammer’, reageerde Clinton. 

'Zo'n angstretoriek gebruiken is erg jammer'
Hillary Clinton
Democratische Partij
 

Trump waarschuwde dat er ‘slechte’ immigranten zijn. ‘We hebben een muur nodig’, zei hij. ‘De slechte hombres moeten wegblijven.’

Trump zei opnieuw dat Clinton de voorbije dertig jaar geen problemen heeft opgelost. De Democrate had haar antwoord klaar. Ze vergeleek wat zij op bepaalde momenten deed tegenover Trump. 'Op de dag dat ik in de Situation Room de raid tegen Osama bin Laden opvolgde, was hij Celebrity Apprentice aan het hosten.'

Moderator Chris Wallace, van de conservatieve nieuwszender Fox, riep aan het einde van het debat iedereen op om te gaan stemmen: ‘Dat is onze democratische plicht.’

Wie zich afvraagt of de halfbroer van Obama nu in het publiek zat, hij was wel degelijk aanwezig. Malik Obama, die teleurgesteld is in het beleid van zijn halfbroer, werd uitgenodigd door Donald Trump:

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig