In Las Vegas (Nevada) zijn de twee kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap woensdagavond voor de derde en laatste keer rechtstreeks in de clinch gegaan. Het ging er verrassend presidentieel aan toe, maar Donald Trump kon zijn broodnodige knock-out niet uitdelen.

Meer dan reikhalzend werd op 26 september uitgekeken naar de eerste rechtstreekse confrontatie tussen Donald Trump en Hillary Clinton. Een verrassend beheerst debat werd op 4 oktober gevolgd door een verrassend bits debat tussen de twee kandidaten voor het Amerikaanse vicepresidentschap. Dat bleek dan weer een opstapje naar het modderworstelen van 9 oktober. 'Een historisch dieptepunt', concludeerden velen.

Dat deed natuurlijk opnieuw uitkijken naar het derde en laatste debat, woensdagavond in de University of Nevada-Las Vegas, in een gelijkaardige setting als het eerste debat: 90 minuten ononderbroken debatteren over zes op voorhand gekende thema's. Daarbij moest Trump minstens op zoek naar een knock-out, want volgens de meest recente peilingen zit Clinton op rozen. Toch leek de miljardair in de aanloop naar het debat niet bepaald van plan zijn strategie drastisch te wijzigen.

Presidentieel 

Toen een eerste vraag over het Hooggerechtshof voor de voeten geworpen werd, leek het debat er meer presidentieel dan ooit uit te zullen zien. Beide kandidaten verdedigden hun reeds gekende standpunten over wapenbezit, holebirechten en abortus, met een occasionele sneer naar de standpunten van de tegenstander. Toen het over immigratie ging, herhaalde Trump zijn steun voor 'strong borders' en een muur tussen de VS en Mexico, terwijl Clinton het had over hoe ze veilige grenzen zou verzoenen met burgerschap.

‘We hebben een muur nodig. De slechte hombres moeten wegblijven.’
Donald Trump
Republikeinse Partij
 

Toen vervolgens WikiLeaks en de nieuwe lading bezwarende e-mails ter sprake kwamen, werden enkele meer heikele thema's in deze verkiezingsrace aangeboord. Beide kandidaten verweten elkaar bijvoorbeeld een 'marionet' van de Russische president Vladimir Poetin te zijn, en de meningen over nucleaire deals bleken op zijn zachtst gezegd erg verschillend. Maar ook over de Amerikaanse economie ging het hard tegen onzacht. 'Je hebt je kans gehad en niet gegrepen', wierp Trump naar Clinton, die er op haar beurt op wees dat Trumps plan enkel de rijken zou bevoordelen. 'Het verleden heeft bewezen dat dat niet werkt.'

‘We mogen Trump niet vertrouwen met zijn vinger op de nucleaire knop.’
Hillary Clinton
Democratische Partij
 

'Ik hou jullie in spanning'

Toen aan de kandidaten gevraagd werd of ze de uitslag van de verkiezingen zouden respecteren, schoot Trump volgens velen een kemel. 'Dat zal ik op dat moment nog wel zien. Ik hou jullie in spanning.' Gevraagd naar waarom hij de verkiezingen nu al gemanipuleerd noemde, reageerd hij dat het was omdat hij vindt dat Clinton nooit presidentskandidaat had mogen worden. Clinton stelde op haar beurt dat het accepteren van de verkiezingsuitslag de basis is voor een democratie.

‘Ik zal nog zien of ik het verkiezingsresultaat accepteer’
Donald Trump
Republikeinse Partij
 

Het ging ook nog over de beschuldigingen aan Trumps adres over zijn vermeend seksueel misbruik, maar die beschuldigingen sloeg de Republikein opnieuw af als leugens. Een kans die Clinton greep om Trump te beschuldigen van het ontlopen van zijn verantwoordelijkheid. Heen-en-weer gepalaver over nochtans belangrijke inhoudelijke zaken als Syrië, IS en de Amerikaanse gezondheidszorg verzonken nadien evenwel in het niets.

Inclusie vs. verandering

Tot slot mochten beide kandidaten nog hun 'one minute closing statement' houden. Clinton hamerde op inclusie, Trump op verandering. Met nog 19 dagen op de teller voor election day is het nog maar de vraag of dit debat een significante invloed had. Trumps broodnodige knock-out werd alleszins niet uitgedeeld, en dat doet vermoeden dat het pad voor Clinton stilaan geplaveid is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig