Hhet Iraakse leger komt steeds dichter bij Mosoel, het laatste bolwerk van IS. Volgens een Amerikaanse generaal van de internationale coalitie zouden jihadistische leiders de stad intussen hebben ontvlucht, samen met .duizenden andere Irakezen.

'We hebben beweging gezien' van verantwoordelijken en strijders van IS buiten de stad, aldus generaal Gary Volesky in een videoconferentie vanuit Bagdad. Het zijn buitenlandse strijders 'die blijven en vechten'. 'Zij kunnen nergens anders heen', aldus de generaal. 'Het is moeilijk voor hen om zich onder de lokale bevolking te mengen.' Nog volgens de generaal zijn er aanwijzingen dat IS-verantwoordelijken de stad hebben verlaten.

In de stad bevinden zich 3.000 tot 5.000 IS-strijders. Mosoel is weliswaar niet volledig belegerd door de Iraakse troepen, die de steun krijgen van de internationale coalitie. De jihadisten kunnen dus eventueel naar het westen naar de Iraakse stad Tal Afar vluchten, of naar Syrië.

Het Russische leger waarschuwde al voor een exodus van jihadisten, van Irak naar Syrië. 'We moeten de terroristen niet van het ene land naar het andere jagen', aldus de Russische stafchef, generaal Valeri Gerasimov.

Duizenden op de vlucht

Het Iraakse leger is woensdag na een tocht van 48 uur door vijandelijk IS-gebied, aangekomen in de omgeving van Mosoel. Er zouden al meerdere dorpen in de omgeving zijn bevrijd door de Irakezen. De opmars gaat traag en gepaard met hevige gevechten.

Volgens hulporganisaties zijn al duizenden Irakezen Mosoel ontvlucht en onderweg naar Syrische vluchtelingenkampen. Zondag kondigde de Iraakse premier, Haider al-Abadi, het beleg van Mosoel aan, de laatste Iraakse stad die IS nog in handen heeft. 

Lees verder onder de kaart

Menselijk schild
IS houdt inwoners van de noordelijke Iraakse stad Mosoel tegen hun wil daar vast om als 'menselijk schild' te dienen in het licht van het offensief van het Iraakse leger en zijn bondgenoten. Dit zei een woordvoerder van het Pentagon dinsdag. Lees hier waarom Mosoel zo'n belangrijke stad is voor IS.

Eurocommissaris Julian King waarschuwde dinsdag in een interview met de Duitse krant Die Welt voor de gevolgen van de val van Mosoel. ‘Ik verwacht geen massale exodus van IS-strijders naar Europa, maar ook een klein aantal van hen betekent een dreiging waar we ons op moeten voorbereiden.’

Internationale coalitie
Vertegenwoordigers van een twintigtal landen zullen donderdag in Parijs samenkomen om 'de politieke toekomst van Mosoel voor te bereiden'. Dat kondigde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault dinsdag aan. Ook de Verenigde Staten, Turkije, de Golfstaten en verschillende Europese landen nemen donderdag deel aan het overleg in Parijs. Iran, dat ook een grote invloed heeft in Irak, is niet uitgenodigd.

Iran vecht niet
Iran neemt militair niet deel aan het grote offensief op de Noord-Iraakse stad Mosoel: 'Op wens van de Iraakse regering handelen wij in het land enkel als militaire raadgever en zijn daarbij niet direct betrokken in Mosoel', zei de raadgever voor het Buitenlands Beleid van de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei.

Iran zal de Irakezen wel in elk geval blijven steunen, zei Ali Akbar Velayati aan persagentschap ISNA. Zijn land mengt zich echter niet in de interne aangelegenheid van Irak, aldus de vroegere minister van Buitenlandse Zaken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig