Waarom bedrijfsovernames gouden kansen bieden voor ondernemers
Foto: Shutterstock
Wanneer we aan ondernemerschap denken, associëren we het vooral met start-ups en niet meteen met bedrijfsovernames. Toch bieden overnames heel wat mogelijkheden aan diverse ondernemers. Nicolas Pirotte, manager van Sowaccess en lid van Transeo, licht het belang ervan toe.
Dossier aangeboden door BNP Paribas Fortis.

Fundamenteel voor de overlevingskansen

Dat er nood is aan meer doeltreffendheid bij de overdracht van ondernemingen, maken de statistieken van de Europese Commissie al snel duidelijk. Europa verliest ongeveer 150.000 bedrijven - gezamenlijk goed voor om en bij 600.000 jobs - op jaarbasis door ondoeltreffend handelen bij een bedrijfsoverdracht. Nochtans krijgen elk jaar ongeveer 450.000 kmo’s ermee te maken - opnieuw volgens schattingen van de Europese Commissie - wat een weerslag heeft op zo'n 2 miljoen jobs (Bron: EU4BT ). “Vandaag zijn meer dan 80.000 kmo’s in Vlaanderen in handen van een ondernemer die 55-plusser is en in de periode 2010-2030 de pensioenleeftijd bereikt. Velen van hen zullen op een bepaald moment dus een bedrijfsoverdracht, en dat moeten we stimuleren”, aldus Pirotte.

“Een bedrijfsovername is eigenlijk een garantie voor het overleven van een bedrijf, zodat de jobs behouden blijven”, verduidelijkt Pirotte. Met een voorbeeld maakt hij duidelijk dat we er alle belang bij hebben om bedrijfsovernames zo aantrekkelijk mogelijk te maken: “Stel dat een Belgisch bedrijf, dat niet alleen hier maar ook in Frankrijk en Duitsland een markt heeft, zijn activiteiten stopzet. Dan kan die vrijgekomen marktplaats opnieuw worden ingenomen door een Belgisch óf buitenlands bedrijf. Kortom, we kunnen in dat laatste geval kansen mislopen voor de Belgische economie.”

Overnemen, een optie met potentieel

Voor ondernemers die een bedrijfsovername overwegen, liggen er ook heel wat kansen in het verschiet om een stempel te drukken op een onderneming, zo licht Pirotte toe. “Een ondernemer wordt nog steeds gezien als iemand die van niets vertrekt om te creëren, terwijl ook een overnemer een nieuwe wind door een bedrijf kan doen waaien”.

En hoewel het op financieel vlak misschien wel een grotere uitdaging is om een bestaand bedrijf over te nemen dan een nieuwe onderneming te starten, staat daar ook wat tegenover. "U kan bijvoorbeeld terecht bij verschillende fondsen via Participatiemaatschappij Vlaanderen, Agentschap Innoveren en Ondernemen, Impulse Brussel, SRIB, SOWALFIN en SRIW. Daardoor wordt de stap kleiner”, zo geeft de manager mee.

Daarnaast is het minder riskant om een bedrijf over te nemen in plaats van er één op te starten. “Bij een overname neemt u de teugels over van een ondernemersavontuur dat zijn kinderziektes al achter de rug heeft en zijn sporen heeft verdiend, dat meerdere jaren bestaat, en dat over (vaste) leveranciers en vooral producten en/of diensten beschikt die al een markt hebben", zo ondersteunt Pirotte die claim. "Dankzij deze trackrecords is het veel gemakkelijker om die eerste jaren van uw ondernemerschap te overleven, om misschien zelfs al aan export te denken en om uw positie te versterken. Vanuit macro-economisch standpunt, wil dit ook zeggen dat we de economie minder fragiel maken.”

Omring u met professionals

Tot slot heeft Nicolas Pirotte ook nog een advies voor ondernemers die in de nabije toekomst een bedrijfsoverdracht overwegen. “Denk op tijd aan uw bedrijfsoverdracht en laat u hierbij omringen door professionals. Dat kan bijvoorbeeld via matchingplatformen zoals Sowaccess of overnamemarkt.be, waar koper en verkoper elkaar kunnen vinden. Transeo, de overkoepelende Europese organisatie voor kmo-overdrachten, creëerde bovendien minimumstandaarden voor het verbeteren van dergelijke platformen zodat huidige en toekomstige ondernemers toegang hebben tot kwalitatief hoogstaande diensten.”

Meer weten over hoe u een bedrijfsovername voorbereidt?

U leest het hier.

 

Bijdrage: Nicolas Pirotte

Als manager van Sowaccess, filiaal van Groep Sowalfin dat werd opgericht om de overdracht van kmo's en microbedrijven in Wallonië te ondersteunen, is Nicolas Pirotte een bevoorrecht observator van de dynamiek van overnames, zowel bij overdragers als bij overnemers.