'Goed dat technologische vernieuwingen gekoppeld worden aan meer personeel'
Foto: BELGA

Vanaf 7 november moeten reizigers op Brussels Airport niet meer voor een prescreening door de tenten die na de aanslagen van 22 maart voor de vertrekhal werden geplaatst. ‘We gaan van zeer zichtbare veiligheidsmaatregelen naar iets minder zichtbare', aldus minister Jambon. De vakbonden reageren tevreden.

Minister Jambon sprak van ‘een evolutie naar een nieuw veiligheidsconcept met integratie van menselijke controle en inzet van technologie’.

Opvallende technologische maatregelen zijn de inzet van camera’s met nummerplaat- en met gezichtsherkenning. Op de toegangsweg tot de luchthaven (A201) komt ook een slagboomsysteem, waar wagens kunnen worden tegengehouden. De agenten op de luchthaven krijgen een opleiding om verdachte gedragingen te kunnen herkennen, er komt een snelleresponsteam en de federale politie zal aanwezig zijn in het operationeel centrum van de luchthaven.

Ook in regionale luchthavens

‘De combinatie van alle maatregelen zorgt voor een veilige situatie’, aldus Jambon. Daardoor kunnen ook de prescreeningstenten voor de vertrekhal verwijderd worden. Wagens blijven wel verboden in die zone.

Het is de bedoeling om het veiligheidsconcept op termijn uit te breiden naar de regionale luchthavens.

'Goed oog in'

De vakbonden reageren alvast tevreden. 'Er waait duidelijk een nieuwe wind', zegt Vincent Houssin van de liberale politievakbond VSOA. 'Het belangrijkste voor ons is dat de technologische vernieuwingen gekoppeld worden aan meer personeel. We moeten snel kunnen ingrijpen als zich een probleem voordoet. En dan volstaan camera's alleen natuurlijk niet. Wij hebben er een goed oog in, op voorwaarde dat de voorgestelde maatregelen nauwgezet uitgevoerd en opgevolgd worden.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig