Ter hoogte van de grensovergang van Frankrijk en België is een zeldzame maanvis gespot. De waarneming dateert al van 26 september, maar het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) maakt de melding pas dinsdag bekend.

De maanvis is de zwaarste beenvis ter wereld. Volwassen exemplaren wegen al snel 250 tot 1000 kg bij een grootte van 1,8 meter. De allergrootste waargenomen exemplaren wogen niet minder dan 2.300 kg en waren wel 4 meter groot. Deze prehistorische aandoende vis oogt als een grote platte schijf, vandaar de naam, met zowel op de rug- als de buikzijde een lange peddelvormige vin waarmee het dier zich aan een maximumsnelheid van 3 km/u voortbeweegt. Het dier is veelal grijs, al dan niet gevlekt, heeft een witte onderzijde en is met tandjes en slijm bedekt in plaats van met schubben.

Dit exemplaar werd op maandag 26 september gespot door duikers die aan een excursie bezig waren in Noord-Franse wateren. De maanvis werd gespot ter hoogte van de grens.

Jaarlijks stranden gemiddeld één tot twee voornamelijk jonge maanvissen op de Belgische en/of Nederlandse stranden. In de winters van 2004 en 2005 waren dat zelfs telkens een tiental exemplaren. Vanaf halfweg de zomer bestaat de kans ook levende exemplaren te zien, maar ze zijn vooral te zien in de winter, vaak dood aangespoeld door de koude zeetemperatuur.