Vier belgen bij honderd beste ceo’s
Ceo Johan Thijs Foto: put

Vier Belgische ceo’s behoren tot de honderd beste ter wereld. Ze staan in de lijst die jaarlijks wordt opgesteld door Harvard Business Review, een tijdschrift van de gelijknamige Amerikaanse universiteit.

De hoogst scorende Belg is KBC-topman Johan Thijs op 19. Vlak daaronder, op 22, staat Jean-François Van Boxmeer, de Belgische ceo van Heineken. Ronnie Leten, de Belg die het Zweedse Atlas Copco leidt, staat op 52 en Jef Colruyt van het gelijknamige supermarktbedrijf op 70.

Als niet naar de nationaliteit van de personen, maar van de bedrijven wordt gekeken, scoort België nog hoger. Carlos Brito, de Braziliaanse ceo van het Leuvense AB InBev, staat in de lijst op nummer 12. De beste ceo van de wereld is volgens Harvard Business Review Lars Rebien Sörensen, van de Deense farmareus Novo Nordisk.

Vrouwen

Harvard vindt het belangrijk om de langetermijnprestaties van de ceo’s in overweging te nemen. Dat is immers wat echt telt: een bedrijf gedurende langere tijd kunnen doen renderen. De 100 ceo’s in de lijst hebben gemiddeld 17 jaar op de teller staan in hun bedrijf, en realiseerden een gemiddeld jaarlijks rendement voor hun aandeelhouders van 20,2 procent.

Opmerkelijk is dat Europese ceo’s goed scoren. In de top-10 staat maar één niet-Europese ceo. Verder valt op dat er in de top-100 maar twee vrouwen staan.

Harvard gebruikte vooral financiële criteria om de score te bepalen. Er werd vooral gekeken naar de financiële return (stijging van de beurskoers plus dividenden) sinds de ceo is aangetreden, gecorrigeerd voor land- en sectoreffecten. Daarnaast telden ook de scores mee die de bedrijven halen bij twee bedrijven die duurzaamheid en sociaal beleid in kaart brengen.