De Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump gaan voor de derde en laatste keer rechtstreeks met elkaar in debat. Voor Donald Trump is de inzet niet min. Kan het laatste presidentiële debat het tij nog keren?

Sinds het eerste debat, waarin Clinton met vrouwonvriendelijke uitspraken van Trump over een voormalige Miss Universe uitpakte, verkeert Trumps campagne in zwaar weer. De ‘grab them by the pussy’-video en de daaropvolgende verhalen van vrouwen die hem van handtastelijkheden beschuldigen, hielpen zijn campagne ook niet vooruit. Terwijl net voor het eerste debat het verschil tussen beide kandidaten in de peilingen erg klein was, geven de meeste peilers Hillary Clinton nu een ruime voorsprong.

Strategie

Het derde debat is het laatste grote evenement voor de verkiezingen op 8 november. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat de Republikeinse kandidaat in één debat het tij kan keren. Daarvoor is zijn boodschap en stijl al te bekend, en de voorbije debatten werd Clinton bovendien veelal als winnaar naar voren geschoven.

Vraag is welke strategie Trump zal hanteren. Zal hij zijn tegenkandidaat opnieuw persoonlijk aanvallen en wild om zich heen schoppen of zal hij met meer inhoudelijke argumenten stemmen proberen te winnen? Vele Amerikanen vinden dat het economische en politieke systeem niet voor hen werkt en zien illegale immigratie als een bedreiging. En net op die punten zet Trump sterk in.

De Democratische kandidate zal op haar beurt vooral grote fouten moeten vermijden. Als dat lukt, dan start ze sterk in de laatste rechte lijn naar het Witte Huis. Verwacht wordt dat Clinton opnieuw goed voorbereid zal opdagen. Ze heeft daarvoor alleszins een paar dagen uitgetrokken.

Fox-nieuwsanker is moderator

Terwijl bij het tweede debat onbesliste kiezers vragen konden stellen, is het format nu weer hetzelfde als het eerste debat. De kandidaten zullen 15 minuten over zes onderwerpen discussiëren.

Chris Wallace, sinds 2003 nieuwsanker bij de conservatieve zender Fox, is de moderator. Hij selecteerde de onderwerpen: schuld en uitkeringen, immigratie, economie, het Hooggerechtshof, buitenlandse hotspots en hoe presidentiabel de kandidaten zijn.

De journalist, die al drie keer een Emmy won en nog nooit een presidentieel debat modereerde, staat bekend voor zijn assertieve vragen aan zowel Republikeinen als Democraten. Beide kandidaten kunnen dus enkele lastige vragen verwachten.

Kijkers

Gewoonlijk trekt het laatste presidentieel debat minder kijkers dan het eerste. Die trend lijkt zich nu door te zetten, zo meldt Politico. 84 miljoen mensen volgden het eerste debat tussen Clinton en Trump, een record. Dat cijfer viel sterk terug bij hun tweede confrontatie. Toen keken nog 66,5 miljoen mensen.

Het debat vindt plaats in de University of Nevada in Las Vegas en start om 9 pm Eastern Time (3 uur onze tijd).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig