Studenten bestrijden waterschaarste met ingenieuze dop
Dewpal Foto: UGent

Een groep master- en doctoraatsstudenten aan de Universiteit Gent heeft een inventieve dop ontwikkeld die water uit de lucht kan halen. Hun doel? Waterschaarste bestrijden.

Voor het ontwerp Dewpal - in het Nederlands ‘watermaatje’ - haalden de studenten inspiratie bij het schild van de woestijnkever, die de dauwdruppels op zijn schild condenseert om niet uit te drogen. Op die manier kan de structuur efficiënt en passief water te collecteren uit de lucht.

Ze modelleerden het schild van de kever in 3D. De structuur ziet eruit als een dop in de vorm van een halve bol, en kan op een fles geschroefd worden om water handig op te vangen.

Het materiaal waaruit de Dewpal geprint is, ontwikkelden ze zelf en is een bijzonder staaltje biotechnologie. Het bevat onder andere een eiwit dat al in de natuur voorkomt: het vormt ijskristallen en helpt om wolken te vormen uit gecondenseerd water. Zo zorgt het ervoor dat de condensatie zo optimaal mogelijk verloopt en er dus zo veel mogelijk water uit de lucht gehaald wordt.

De groep studentenneemt binnenkort deel aan de iGEM-competitie. iGEM (International Genetically Engineerd Machine) is een internationaal vermaarde competitie in synthetische biologie waarin teams van over de gehele wereld een eigen project uitwerken.

Studenten bestrijden waterschaarste met ingenieuze dop
Foto: Twitter - Michiel Stock