Duitse televisiekijkers vinden dat een gekaapt passagiersvliegtuig mag worden neergehaald om een erger drama te voorkomen. Dat blijkt uit de experimentele uitzending van het rechtbankdrama Terror, Ihr Urteil.

Mag iemand bewust meer dan honderd mensen de dood injagen, als hij op die manier het leven van tienduizenden anderen redt? Die vraag kreeg het Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse televisie­publiek in een bijzonder experiment voorgelegd.

In het rechtbankdrama stond luchtmachtmajoor Lars Koch terecht omdat hij een lijnvliegtuig uit de lucht heeft geschoten. Aan boord waren 164 passagiers. Zij stierven allemaal. Maar Koch vindt dat hij een geldige reden had om het toestel neer te halen. Het was immers gekaapt en de terroristen waren van plan het te laten neerstorten op een voetbalstadion, waarin 70.000 toeschouwers een match volgden. Koch heeft de levens van al die mensen gered.

De film stopte na de pleidooien. Daarna was het aan de kijkers om via sociale media en telefoon een oordeel te vellen. Hun standpunt was duidelijk: 86,9 procent stemde voor de vrijspraak. Slechts 13,1 procent vond hem schuldig aan meervoudige moord. Ook in Zwitserland en Oostenrijk stemden een meerderheid voor de vrijspraak.

Hun oordeel kregen de televisiekijkers gisteravond ook meteen te zien, want er ­waren twee slotversies gemaakt. Het einde waarvoor de meerderheid had gekozen, haalde het scherm.

Dat het vrijspraak-kamp won, was niet echt verrassend. Terror, Ihr Urteil heeft een verleden als toneelstuk. Het ging vorig jaar in première en is ondertussen het meest ­gespeelde stuk in Duitsland. Er vonden al 459 voorstellingen van plaats, waarbij de toeschouwers telkens mochten beslissen wat er met Koch zou gebeuren. In een grote meerderheid van de opvoeringen (429) werd de majoor vrijgesproken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in